Mārtiņš Staķis Rēzeknē debatēs ar jauniešiem par jauno Valsts aizsardzības koncepciju Aktualitātes, Jaunumi
26.09.2019

Mārtiņš Staķis Rēzeknē debatēs ar jauniešiem par jauno Valsts aizsardzības koncepciju

26. septembrī plkst. 11.00 Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, turpināsies diskusiju ciklu par jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas izstrādi un notiks seminārs “Ceļā uz jauno Valsts aizsardzības koncepciju”, kuru atklās “Attīstībai / Par!” deputāts, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs un Kustības “Par!” valdes loceklis Mārtiņš Staķis.

Diskusiju ar jauniešiem par jauno Valsts aizsardzības koncepciju vadīs Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošais pētnieks Dr. Toms Rostoks, un tajā kopā ar aizsardzības nozares vadību un pētniekiem tiks meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kāda ir Latvijas aizsardzības stratēģija?
  • Kā Latvija spēj sevi aizsargāt?
  • Vai Latvijas aizsardzība ir visu iedzīvotāju atbildība?
  • Kā attīstās Latvijas aizsardzības industrija?
  • Vai aizsardzības budžets 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta ir pietiekams?
  • Vai Latvija ir gatava mūsdienu drošības izaicinājumiem?

Mārtiņš Staķis: Valsts aizsardzība ir arī pilsoniski patriotiski jaunieši

Mārtiņš Staķis: “Valsts aizsardzība nav tikai mūsu pienākums, tā ir arī iespēja. Iespēja veidot dialogu un uzticēšanos savā starpā, veicināt sadarbību starp valsts iestādēm, iesaistīt visus Latvijas iedzīvotājus savas ģimenes, mājas un apkaimes aizsardzībā un noturībā pret dažādiem draudiem un nelaimēm. Tā ir iespēja trenēties būt atsaucīgiem un izpalīdzīgiem, iespēja audzināt jaunu pilsonisko patriotu paaudzi, kura var un grib aizstāvēt savu ģimeni, sabiedrību, kurā dzīvo un valsti, kurai tic.”

Kas ir Valsts aizsardzības koncepcija?

Valsts aizsardzības koncepcija ir galvenais aizsardzības nozares plānošanas dokuments, kuru izstrādā, balstoties uz Nacionālo drošības koncepciju un Militāro draudu analīzi.

Valsts aizsardzības koncepcija paredz pasākumus valsts aizsardzības nodrošināšanai miera, valsts apdraudējuma un kara laikā. Koncepcija definē valsts aizsardzības stratēģiskos pamatprincipus un nosaka galvenos soļus, lai stiprinātu valsts aizsardzību un attīstītu nacionālās spējas.

Saskaņā ar Nacionālās drošības likuma 29. pantu Saeima apstiprina Valsts aizsardzības koncepciju ne retāk kā reizi katrā sasaukumā līdz sava otrā darbības gada 1. oktobrim.              

Semināru organizē Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centrs sadarbībā ar Aizsardzības ministriju.

Foto: Armīns Janiks (Aizsardzības ministrija)


Back to top