Ilze Viņķele: Nākamgad plānots lielāks darba samaksas pieaugums stacionāros strādājošajiem un NMPD Jaunumi
18.09.2019

Ilze Viņķele: Nākamgad plānots lielāks darba samaksas pieaugums stacionāros strādājošajiem un NMPD

No Veselības ministrijai (VM) nākamā gada budžetā plānotajiem papildu 50 miljoniem eiro, 42,1 miljons eiro tiks novirzīts ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam, īpaši tiem mediķiem, kuri strādā diennakts režīmā. Tas nozīmē, ka darba samaksa palielināsies mediķiem, kas sniedz gan neatliekamo, gan plānveida stacionāro palīdzību. Tāpat darba samaksas pieaugums būs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā
(NMPD) strādājošajiem.

Sākotnējās budžeta sarunās veselības jomai bija iezīmēti 45 miljoni eiro, taču diskusijās ar koalīcijas partneriem veselības ministrei Ilzei Viņķelei izdevās panākt vēl 5 papildu miljonu eiro novirzīšanu veselības nozarei.

Tā rezultātā 4,95 miljonus eiro ministrija novirzīs ģimenes ārstiem kapitācijas maksājuma pieaugumam un praksē strādājošo māsu darba samaksas paaugstināšanai, ņemot vērā, ka ģimenes ārsti ir veselības aprūpes sistēmas pamats un liela nozīme ir savlaicīgai veselības aprūpes pieejamībai. Papildu finansējums būs novirzīts arī psihiatrijai kā vienai no VM prioritārajām jomām.

Piedāvājot palielināt darba samaksu mediķiem, kuri sniedz neatliekamo un plānveida palīdzību stacionāros, kā arī strādājošajiem NMPD, VM balstās uz nozares vairākuma ieteikumu algu pieaugumu virzīt mērķēti – novirzot tām mediķu grupām, kurām ir mazākais atalgojums pret lielāko slodzi.

4,3 miljoni eiro paredzēti inovatīvajiem medikamentiem onkoloģijā un kardioloģijā, lai pacientiem varētu turpināt uzsākto terapiju. Tāpat 3 miljoni eiro – zālēm reto slimību pacientiem. 

Nākamā gada budžets un papildu finansējums VM prioritārajiem pasākumiem vēl jāapstiprina Saeimai. 



Back to top