VM aicina izteikt viedokli par plānu veicināt caurskatāmību zāļu tirgū Aktualitātes, Jaunumi
29.07.2019

VM aicina izteikt viedokli par plānu veicināt caurskatāmību zāļu tirgū

Veselības ministrija (VM) sagatavojusi un nodevusi sabiedriskajai apspriešanai Ministru kabineta noteikumu projektu, kas paredz uzlabot zāļu fizisko pieejamību pacientiem un veicināt caurskatāmību zāļu tirgū.

Noteikumu projekts paredz ieviest pienākumu lieltirgotavām zāļu aprites uzskaiti veikt tikai elektroniskā formātā, kā arī sniegt šo informāciju Zāļu valsts aģentūrai. Arī aptiekas savus pieprasījumus lieltirgotavām iesniegtu tikai elektroniskā formātā. Šādas izmaiņas ļaus pārraudzīt atlikušos zāļu krājumus valstī un laicīgi konstatēt zāļu nepieejamības riskus, kā arī novērst zāļu mākslīgas nepieejamības situācijas.

Latvijas zāļu tirgū ir augsts risks, kad kādas konkrētas zāles faktiski ir pieejamas lieltirgotavā, bet tās tiek izplatītas tikai caur noteiktām aptiekām (vai aptieku tīklu), kā rezultātā citām aptiekām pēc to pieprasījuma nav iespējams zāles pasūtīt. Rezultātā pacientiem, kuriem nepieciešamas konkrētās zāles, tās ir apgrūtināti iegādāties.

Papildus noteikumu projektā paredzēta iespēja aizliegt lieltirgotavām eksportēt kompensējamos medikamentus uz laiku, ja to krājums valstī būs kļuvis nepietiekams, kā rezultātā vietējiem pacientiem varētu būt mazināta medikamenta pieejamība.

Tāpat noteikumu projekts paredz atvieglot nereģistrētu zāļu izplatīšanu gadījumos, kad atbilstošu reģistrētu zāļu nav vai tās nav pieejamas. Tādējādi pacientiem tiktu nodrošināta labāka medikamentu pieejamība nestandarta situācijās.

Augstāk minētās izmaiņas zāļu fiziskās pieejamības uzlabošanai un zāļu tirgus caurskatāmības veicināšanai risinās pastāvošās problēmas, uz ko Konkurences padome vērsa uzmanību saistībā ar konkurences ierobežojumiem kompensējamo zāļu izplatīšanā.

N.B! Ar sabiedriskajai apspriešanai nodoto MK noteikumu projektu var iepazīties šeit.


Back to top