Kustība “Par!”: LELB likumprojekts ierobežo reliģisko brīvību Aktualitātes
19.04.2018

Kustība “Par!”: LELB likumprojekts ierobežo reliģisko brīvību

Pagājušajā nedēļā Latvijas evanģēliski luteriskās baznīcas (LELB) un vairāku varas partiju Saeimā iesniegtais likumprojekts nekorekti interpretē vēsturi un tiecas nodrošināt autoritāras tiesības LELB  kā vienīgajiem luteriskās konfesijas pārstāvjiem Latvijā.

 

Kustības Par! izpilddirektore Vita Tērauda pauž pārliecību, ka “mēs nevēlamies dzīvot valstī, kurā kādai organizācijai, šajā gadījumā LELB, tiek piešķirtas tiesības būt vienīgajai garīgajai autoritātei sabiedrībā un valstī. Šī likuma pieņemšana tuvina Latviju ierobežotai un baiļpilnai sistēmai, kurā nav vietas domu dažādībai un reliģiskai brīvībai arī vienas konfesijas ietvaros.”

 

Ko paredz Saeimā iesniegtais LELB likumprojekts?

Legalizēt vēsturiski nekorektu LELB un Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas (LELBĀL) tiesību interpretāciju, kas padara LELB par vienīgo pirmskara Latvijas evanģēliski luteriskās baznīcas turpinātāju;

instrumentalizēt sekulāras valsts varu, lai risinātu baznīcas iekšējos jautājumus un attiecības starp dažādām baznīcām un draudzēm;

radīt precedentu baznīcu un Latvijas valsts attiecību likumu grozīšanai par labu vienai iekšējai baznīcas grupai, kas ierobežo atsevišķu draudžu autonomiju un to tiesības tikt atzītām par pilnvērtīgām attiecīgās konfesijas pārstāvēm. Līdz ar to ir apdraudēta reliģiskā brīvība;

ignorēt faktu, ka Satversmes tiesā (ST) tiek skatīts jautājums par diskriminējošu normu  Reliģisko organizāciju likumā, kas nosaka, ka vienas konfesijas ietvaros drīkst reģistrēt tikai vienu baznīcu.

Gadījumā, ja ST tiesa normu atzīs par diskriminējošu, LELB ierosinātais likumprojekts būtu jāatceļ vai būtiski jāgroza, un valsts administratīvie resursi (nodokļu maksātāju nauda) tiktu tērēta bezjēdzīgi.

Kāpēc Kustība Par! ir pret LELB likumprojektu?

Uzskatām, ka tā ir nelietderīga valsts administratīvo resursu izmantošana, cilvēka reliģiskās brīvības ierobežojums un demokrātijas principu ignorēšana.

Kustība Par! iestājas par reliģiskās brīvības nostiprināšanu un Latvijas Republikas Satversmes 99. panta ievērošanu:

“Ikvienam ir tiesības uz domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvību. Baznīca ir atdalīta no valsts.”

Manifests
Viss manifests
Vita Anda Tērauda Gribu dzīvot modernā un taisnīgā Latvijā. Pārtikušā, eiropeiskā un drošā Latvijā. Bez gudras pārvaldības tur nenonāksim. Vēlos, lai 13. Saeimā zināšanās, pierādījumos un pasaules pieredzē balstīti lēmumi nebūtu vairs retums, bet ikdienas prakse. Vairāk »
Programma
Mēs esam par tiesisku republiku, kurā likums stāv pāri varai un taisnīga tiesa – pāri koruptai ietekmei.
Visa Programma

Back to top