Kustība “Par!” rīko diskusiju par mācību valodām Latvijas skolās Aktualitātes
05.03.2018

Kustība “Par!” rīko diskusiju par mācību valodām Latvijas skolās

Trešdien, 7. martā plkst. 18.15 “ANO mājā” Pils ielā 21 notiks Kustības Par! organizēta diskusija par mācību valodām Latvijas skolās. Sarunā piedalīsies Rīgas 40. vidusskolas direktore Jeļena Vediščeva, Valsts valodas agentūras metodiķe Ērika Pičukāne, bilingvālās izglītības eksperte Liesma Ose, politikas analītiķe Marija Golubeva, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs un uzņēmuma vadītājs Fredis Bikovs. Diskusiju vadīs komunikācijas zinātnes doktore Olga Procevska.

 

Ministru kabineta lēmums mainīt mācību valodu proporcijas mazākumtautību skolās ir izraisījis spraigas diskusijas par to, cik pareizi ir īstenot mācības tikai valsts valodā. Publiskajā telpā par to parādās radikāli atšķirīgi viedokļi, tāpēc uz diskusiju “Nākotnes skola: mācību valoda, dzimtā valoda un globālā konkurētspēja” ir aicināti izglītības praktiķi, politikas analītiķi un vienkārši aktīvi pilsoņi.

 

Diskusijas vadītāja Olga Procevska skaidro, ka “katram, kurš pats ir gājis skolā un kura bērni iet skolā, apmācību valodas jautājums ir emocionāls, jo skar ģimeni, kultūru un identitāti. Vienlaikus Latvijas politikā pieņemts minoritātes uzlūkot kā politikas objektus, uz kuriem politika tikai attiecas, nevis subjektus, kas aktīvi jāiesaista politikas procesā. Šī diskusija ir viens mazs solis, lai to mainītu.”

 

Kustība “Par!” kā izglītības politikas pamatmērķi redz vienlīdzīgas iespējas ikvienam iegūt kvalitatīvu izglītību vienotā un valodu daudzveidībā balstītā skolu vidē. Diskusija notiks latviešu un krievu valodā.

 

Aicinām pieteikties, rakstot Amālijai Brūverei uz amalija.bruvere@kustibapar.lv, zvanot uz 28608687 vai reģistrējoties tiešsaistē: goo.gl/forms/yuRQ155PftNaiyIG3


Back to top