Kustība “Par!”: valsts pieļautā cietsirdība pret bērniem ir jāpārtrauc Aktualitātes
09.02.2018

Kustība “Par!”: valsts pieļautā cietsirdība pret bērniem ir jāpārtrauc

Lai novērstu traģiskos bērnu tiesību pārkāpumus, Kustība Par! iesniegs priekšlikumus par mūsdienīgu, integrētu atbalsta sistēmas izveidi bērniem ar īpašām vajadzībām.

Notikušais bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”, un tam sekojošais Tiesībsarga biroja ziņojums kārtējo rezi liecina, ka valsts un pašvaldību slēgtā tipa iestādēs joprojām ir izplatīta cietsirdīga izturēšanās pret bērniem ar īpašām vajadzībām, ar mācību un ar uzvedības traucējumiem.  

“Tā ir sistēma, kas neaprobežojas ar konkrētu nozari – psihiatriju. Vēl 27 gadus pēs neatkarības atgūšanas tiek turpināta PSRS slēgto iestāžu necilvēcīgā kultūra,” sašutumu pauž Kustības Par! valdes locekle Marija Golubeva. “Lai to novērstu, ir nepieciešams rūpīgi pārskatīt un papildināt Bērnu tiesību aizsardzības likumu.”

Kustība Par! tuvākajā laikā sniegs priekšlikumus problēmas risināšanai. Valdībai ir jāvelta lielākas pūles sociālo aprūpes iestāžu deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai. Valdības demogrāfijas rīcības plānā jāietver mūsdienīgas, integrētas atbalsta sistēmas izveidei bērniem ar īpašām vajadzībām.

Ministru prezidentam Mārim Kučinskim kā veselības ministra pienākumu izpildītājam, personiski jāuzņemas uzraudzība pār dienesta izmeklēšanu saistībā ar atklātajiem pārkāpumiem bērnu pishoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”.

Kustība Par! uzsver, ka katram bērnam, neatkarīgi no viņa veikumiem nākotnē, ir tiesības uz cieņpilnu attieksmi, īpaši nonākot grūtā situācijā, saslimstot vai zaudējot vecākus. Latvijas sociālajā politikā bērni netiek atzīti kā vērtība pati par sevi, bet tikai kā sabiedrības nākotnes garantija, liecina pašreizējā Bērnu tiesību aizsardzības likuma redakcija.

Nav pieļaujama situācija, kad bērnunami un izglītības iestādes, nespējot risināt bērnu uzvedības problēmas, bērnus ar uzvedības traucējumiem ievieto psihiatriskās ārstniecības  iestādēs. Kustība Par! uzskata, ka sabiedrībai ir jāsniedz iespēja piedalīties bērnu tiesību aizsardzībā.

Manifests
Viss manifests
Marija Golubeva Gribu redzēt Latviju starp Eiropas modernākajām un brīvākajām valstīm, un es strādāju šim mērķim. Vairāk »
Programma
Taisnīgums un moderna attīstība ir mūsu programmas kodols. Taisnīgums nozīmē vienādas iespējas ikvienam saņemt labu veselības aprūpi, visu mūžu mācīties un būt drošam par cienījamām vecumdienām. Tas nozīmē mazāku nevienlīdzību, kas Latvijā ir teju augstākā Eiropā, un mazāku nabadzības un sociālās atstumtības risku.
Visa Programma

Back to top