Aleksejs Loskutovs: Saeima kavējas stiprināt pacientu tiesības uz tuviniekiem Aktualitātes, Fakti, Viedokļi
08.02.2018

Aleksejs Loskutovs: Saeima kavējas stiprināt pacientu tiesības uz tuviniekiem

Kustības “Par!” deputāts Aleksejs Loskutovs ziņo, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija bremzē Pacientu tiesību likuma grozījumu virzīšanu izskatīšanai pirmajā lasījumā. Veselības ministrija nespējot šo risinājumu iebūvēt e-veselībā 2018. gada laikā.

Saeimas deputāta Alekseja Loskutova un citu Kustības “Par!” biedru iesniegtie grozījumi Pacientu tiesību likumā ļautu ikvienam pacientam e-veselībā reģistrēt personas, kuras dzīvībai svarīgos gadījumos varētu piekrist noteiktai ārstniecībai vai tās konkrētajai metodei, vai atteikties no tās. Taču Saeimā pietrūkst politiskās gribas tos pieņemt.

Lai arī Tiesībsargs, Finanšu un Veselības ministrijas atbalsta šo iniciatīvu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir atlikusi likumprojekta virzīšanu izskatīšanai pirmajā lasījumā. Deputāts A. Loskutovs uzskata, ka Sociālo un darba lietu komisija nepamatoti bremzē šo likumprojektu birokrātisku procedūru dēļ, izrādot iejūtības trūkumu pret pacientiem un viņu tuvākajiem.

Grozījumi  atvieglos kārtību, kādā pacienti var informēt ārstniecības iestādes par izšķiršanos atļaut juridiski nesaistītam tuviniekam pieņemt dzīvībai svarīgus lēmumus.  A. Loskutovs kritizē  Veselības ministrijas vēlmi atlikt likuma spēkā stāšanos līdz 2021. gadam, aizbildinoties ar nespēju šo vienkāršo risinājumu iebūvēt e-veselības sistēmā 2018. gada laikā.

“Ministrijas atzīšanās nespējā pat nedaudz papildināt desmitiem miljonus vērto un joprojām pilnveidojamo sistēmu ir absolūti neizprotama”, skarbs ir A. Loskutovs.

Deputāts A. Loskutovs grozījumus Pacientu tiesību likumā iesniedza 2017. gada decembrī. Grozījumi ir nesaraujami saistīti ar Satversmes 96. pantā nostiprinātajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību.

Deputāts un viņa kolēģi Kustībā “Par!” atbalsta ikviena cilvēka tiesības pilnvarot sev tuvu cilvēku pieņemt vai noraidīt ārstu piedāvātu ārstniecības metodi, vienkārši izdarot ierakstu e-veselības sistēmā.


Back to top