Saruna ar Dr. Mārtiņu Kaprānu par “čekas maisiem” Aktualitātes
16.02.2018

Saruna ar Dr. Mārtiņu Kaprānu par “čekas maisiem”

Vai “čekas maisu” atvēršana spēs Latvijas sabiedrībā vairot vēsturiskā taisnīguma sajūtu?

Trešdien, 21. februārī plkst. 18.00 aicinām uz sarunu par “čekas maisiem” un sociālo atmiņu ar LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieku Dr. Mārtiņu Kaprānu.

31. maijā ir paredzēts publiskot “čekas maisu” zinātniskās izpētes komisijas galaziņojumu. Ko sabiedrības uzzinās? Vai komisija spēs skaidrot sarežģīto vēsturi? Saeimā un pašvaldībās joprojām atrodas bijušās padomju amatpersonas, kas ir spējušas normalizēt savu sadarbību ar noziedzīgo režīmu.

Dr. Mārtiņš Kaprāns ir pētījis, kā ar to tiek galā citas valstis, jo šis temats ir aktuāls arī citās valstīs. Padomju režīma analīze notiek gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs un arī Krievijā. Tomēr no visām bijušajām Padomju Savienības valstīm tikai Baltijas valstis ir mēģinājušas atklāt šo slepeno informāciju.

Kā to redz plašāka sabiedrība? Kas mainīsies pēc 31. maija? Kas notika citās valstīs, kad “čekas maisi” tika atvērti? Par šiem jautājumiem stāstīs sociālās atmiņas pētnieks Mārtiņš, kurš pats piedalās pētījumu veikšanā un arī zina, ko par šiem jautājumiem domā citās valstīs.


Back to top