Kustība “Par!” balsos pret veselības aprūpes liegumu  300 tūkstošiem Latvijas cilvēku Aktualitātes
05.12.2017

Kustība “Par!” balsos pret veselības aprūpes liegumu 300 tūkstošiem Latvijas cilvēku

Kustība “Par!” neatbalsta veselības aprūpes finansēšanas likuma normas, kas var liegt  pieeju veselības aprūpei 300 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Tāpēc šodien Saeimā Kustības “Par!” biedri iesniedz likumprojekta grozījumus, bez kuru pieņemšanas likumu neatbalstīs.  

 Kustība “Par!” uzsver: visiem Latvijas iedzīvotājiem, neatkarīgi no viņu ienākumiem, ir jābūt pieejamai no valsts budžeta finansētai veselības aprūpei.

Kustības “Par!” valdes priekšsēdētājs Daniels Pavļuts: “Latvijas trūcīgākie cilvēki nevar atlicināt līdzekļus samaksai par tā dēvēto “apdrošināšanas medicīnu”. Ja viņi netiks ārstēti, tiks ielaistas nopietnas slimības, palīdzība tiks sniegta tikai kritiskos gadījumos un tas indivīdam un sabiedrībai kopumā izmaksās daudz dārgāk. Šāda sistēma veicinās vēl lielāku sabiedrības noslāņošanos. Trūcīgie kļūs slimāki un slimie – trūcīgāki.”

Uzskatām, ka liegt cilvēkiem tiesības uz veselības aprūpi, lai piespiestu viņus maksāt nodokļus, nav ne taisnīgi, ne pareizi. Ārstiem nav jākļūst par nodokļu inspektoriem.

Kustība “Par!”  respektē daudzos sabiedrības veselības, sociālās politikas un cilvēktiesību lietpratējus, kuri norāda uz riskiem un pretrunām valdības virzītajā veselības aprūpes finansēšanas modelī.

Mēs apzināmies, ka ļoti nopietna Latvijas veselības aprūpes sistēmas problēma ir zemais publiskais finansējums veselības aprūpei un augstie pacientu līdzmaksājumi. Tāpēc Kustības “Par!” biedri līdz šim Saeimā atbalstīja valsts 2018. gada budžeta likumā un Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā iezīmēto ievērojamo veselības budžeta pieaugumu. Mēs atbalstām 1 procentpunkta sociālās apdrošināšanas iemaksu novirzīšanu veselības aprūpei un kopējo mērķi sasniegt veselības finansējumu budžetā 4 procentu apjomā no iekšzemes kopprodukta.

Veselības finansējuma  likuma galīgajam lasījumam Saeimā Kustība “Par!” iesniedz grozījumus, kas saglabā atbalstu lielākam veselības aprūpes finansējumam un svītro pretrunīgās un sociāli bezatbildīgās likuma normas.

Kustība “Par!” aicina visus partnerus izstrādāt ilgtspējīgu, taisnīgu un visiem pieejamas veselības aprūpes finansēšanas modeli.

 


Back to top