Kustība “Par!” vēstulē Latvijas Valsts prezidentam lūdz apturēt veselības aprūpes ierobežošanas likumu Aktualitātes, Fakti
14.12.2017

Kustība “Par!” vēstulē Latvijas Valsts prezidentam lūdz apturēt veselības aprūpes ierobežošanas likumu

Kustība „Par!” nosūtījusi vēstuli valsts prezidentam, aicinot atgriezt Saeimā tikko pieņemto likumu, kurš ierobežo veselības aprūpi 300 tūkstošiem cilvēku Latvijā.

Kustības vadītājs Daniels Pavļuts vēstulē Raimondam Vējonim uzsver, ka liegt veselības aprūpi simtiem tūkstošu cilvēki, lai apkarotu nodokļu nemaksāšanu, nav ne taisnīgi, ne pareizi, ne efektīvi.

Kustība uzskata, ka Veselības aprūpes ierobežošanas likums ir pretrunā ar Satversmē iekļauto sociāli atbildīgas valsts virsprincipu, vienlīdzības principu, valsts pienākumu aizsargāt cilvēku veselību, kā arī Eiropas līgumiem.

Daniels Pavļuts aicina prezidentu ieklausīties daudzajos veselības aprūpes un cilvēktiesību lietpratēju viedokļos, kas norādījuši  uz daudziem riskiem un pretrunām ar jauno likuma redakciju. Lielākais apdraudējums ir, ka apjomīgs cilvēku skaits Latvijā var tikt izslēgti no regulārās veselības aprūpes, un daudziem no viņiem nebūs reālu iespēju „pašapdrošināties” līdzekļu trūkuma dēļ.

Vienlaikus, Kustība “Par!” atbalsta likuma pirmajos pantos ietverto apņemšanos paaugstināt veselības aprūpes sabiedriskā finansējuma līmeni, novirzot veselības aprūpei daļu no valsts sociālās apdrošināšanas ieņēmumiem un nodrošināt veselības aprūpes valsts finansējumu jau 2020. gadā vismaz 4% no IKP apmērā.

Taču šīs apņemšanās nekādi neattaisno riskus, kurus jaunais likums rada sabiedrības trūcīgākajai, neaizsargātākajai daļai, kā arī veselības aprūpes sistēmu veido par nodokļu iekasēšanas instrumentu, vēstulē uzsver Kustības vadītājs Daniels Pavļuts.

Vēstules teksts un tās pielikumi pieejami  https://goo.gl/yDpcCU

Kā zināms, šodien Kustība “Par!” kopā ar politisko partiju “PROGRESĪVIE” organizēja kopīgu preses konferenci, kurā aicināja prezidentu apturēt veselības aprūpes ierobežošanas likumu.


Back to top