Kustība “Par!” un PROGRESĪVIE rīko preses konferenci par veselības aprūpes finansēšanas likumu Aktualitātes
13.12.2017

Kustība “Par!” un PROGRESĪVIE rīko preses konferenci par veselības aprūpes finansēšanas likumu

Kustība Par! un PROGRESĪVIE aicina uz abu partiju kopīgu preses konferenci par sabiedrības veselības un nevienlīdzības palielināšanās riskiem, kas izriet no jaunā Veselības aprūpes finansēšanas likuma.

Preses konference notiks ceturtdien 14. decembrī, pulksten 12.00 Kustības “Par!” birojā Mazajā Pils ielā 15-5. Tajā piedalīsies Kustības Par! valdes loceklis Mārtiņš Staķis un PROGRESĪVO ģenerālsekretārs Roberts Putnis un biedrs Edgars Labsvīrs.

Iepriekš PROGRESĪVIE cēla trauksmi par to, ka Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts rada būtiskus riskus nevienlīdzības palielināšanā un sabiedrības veselībai. PROGRESĪVIE 7.novembrī rīkoja protesta akciju pie Saeimas un 27.novembrī – protesta vēstuļu akciju Saeimas deputātiem un Veselības ministrijai.

Tajā pašā dienā Kustība Par! iesniedza grozījumus likumprojektam, ierosinot nesaistīt cilvēku tiesības uz veselības aprūpi ar viņu sociālās apdrošināšanas statusu. Šie grozījumi tika noraidīti, tāpēc Kustības Par! biedri Saeimā trešajā lasījumā balsos pret likumprojektu kopumā.

Valdības virzītais likumprojekts paredz liegt plānveida medicīnisko palīdzību 300 tūkstošiem cilvēku, kuri nav sociāli apdrošināti, ja tie nesamaksās īpašu maksu par pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem. Valdība plāno jau nākošajā gadā iekasēt vairāk nekā 15 miljonus eiro no 300 tūkstošiem “nodokļu nemaksātāju” bez izvērtējuma, vai tie patiešām ir ļaunprātīgi likumpārkāpēji, vai cilvēki, kuri nonākuši apstākļos, kas liedz viņiem gūt ienākumus, no kuriem maksājamas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Piemēram, mājsaimniece, kura audzina vairākus bērnus un rūpējas par lauku saimniecību, tādēļ nevar strādāt algotu darbu; cilvēki, kuri ir invaliditātes statusa kārtošanas procesā, sezonālo darbu strādājošie u.c.

Kustība Par! un PROGRESĪVIE uzskata, ka tiesības uz veselības aprūpi ir cilvēka pamattiesības un veselības aprūpei nav jābūt noziedzības (piemēram, nodokļu nemaksāšanas) apkarošanas instrumentam.


Back to top