Aleksejs Loskutovs: tuvākajiem cilvēkiem ir tiesības slimības gadījumā būt līdzās pacientam Aktualitātes
11.12.2017

Aleksejs Loskutovs: tuvākajiem cilvēkiem ir tiesības slimības gadījumā būt līdzās pacientam

Kustības „Par!” biedrs un Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs iesniedz grozījumus Pacientu tiesību likumā

Cilvēkiem, kas nav reģistrējuši savas attiecības, ir liegtas tiesības vairākās dzīves jomās, tostarp kritiskās situācijās. Šobrīd, ja pacients veselības dēļ pats nespēj pieņemt lēmumu par ārstniecību, to darīt viņa vietā var tikai laulātais vai radinieks, kas ne vienmēr nozīmē viņa interešu pārstāvēšanu un no tā var būt atkarīga pat cilvēka dzīvība.

Ārsts nedrīkst sniegt skaidrojumus par smagi slima cilvēka stāvokli viņa tuvākajam tikai tāpēc, ka „pasē nav zīmoga”. Viņu nedrīkst pat ielaist pie tuvinieka gultas reanimācijā, nemaz nerunājot par lēmumu pieņemšanu, ja pacients veselības stāvokļa dēļ tos nav spējīgs izdarīt pats,” norāda A. Loskutovs.

Pacienta tiesību likums esošajā kārtībā nosaka, ka „situācijā, kad pacients sava veselības stāvokļa vai vecuma dēļ pats nespēj pieņemt lēmumu par ārstniecību, tiesības pieņemt lēmumu par piekrišanu ārstniecībai kopumā vai ārstniecībā izmantojamai metodei vai atteikšanos no ārstniecības kopumā vai ārstniecībā izmantojamās metodes ir pacienta laulātajam, bet, ja tāda nav, — pilngadīgam un rīcībspējīgam tuvākajam radiniekam šādā secībā: pacienta bērniem, pacienta vecākiem, pacienta brālim vai māsai, pacienta vecvecākiem, pacienta mazbērniem.”

A.Loskutovs skaidro: „Ir situācijas, kad no tā ir atkarīga cilvēka dzīvība. Piemēram, pāris ir kopā 10 gadus. Viens no viņiem pārcieš insultu un atrodas komā. Otrs cilvēks ir gatavs darīt visu iespējamo, ir atradis pat ārstēšanās iespēju privātā klīnikā.Taču likums to neļauj darīt, jo viņi savas attiecības „nav noformējuši”. Šāda situācija mūsdienu Latvijā ir jālabo, ģimenes jēdziens ir plašāks nekā laulība.

Kustība „Par!” iesniegusi grozījumus Pacientu tiesību likumā, lai turpmāk ikviens cilvēks varētu vienkārši un bez maksas pilnvarot sev tuvo cilvēku elektroniski, veicot ierakstu elektroniskajā veselības sistēmā „e-veselība”.


Back to top