Atziņas pēc #Parunāsim ep. 6 ar Mārtiņu Staķi Aktualitātes, Fakti, Viedokļi
26.02.2021

Atziņas pēc #Parunāsim ep. 6 ar Mārtiņu Staķi

25. februārī, Facebook tiešraidē notika Kustības “Par!” ikmēneša veidotais sarunu cikls #Parunāsim. Uz sarunu tika aicināts Rīgas mērs un “Kustības Par!” valdes loceklis Mārtiņš Staķis. Sarunas gaitā tika pārunāti temati – sniegs Rīgā, paveiktie darbi Rīgā līdz šim, par 2021. gada darbiem, tika noskaidrots, kāpēc ir forši būt par Kustības “Par!” biedru, kā arī tika atbildēts uz iedzīvotāju jautājumiem. 

Par paveiktajiem darbiem Rīgā līdz šim

Mārtiņš Staķis: 2. oktobrī mēs uzsākām darbu. Mums momentā bija jāuzsāk darbs pie Rīgas budžeta. Mums bija jāpalielina izdevumi mūsu trim prioritātēm – sociālā palīdzība, izglītība (bērnudārzu rindu mazināšana, mums 5 gados ir jālikvidē rindas, līdz ar to sāksim to darīt, jau tagad) un infrastruktūra. 

Čaka ielas eksperiments: tas bija nepieciešams. Tas bija nepieciešams nevis, lai saprastu vai šeit ir nepieciešamas velojoslas, bet, lai mēs saprastu kādā vidē mēs vēlamies dzīvot. Ja mums izdosies mainīt pilsētvidi Čaka ielā, tad mums izdosies mainīt pilsētvidi jebkurā Rīgas ielā. Tuvākajās nedēļas tiks skatīti rezultāti Čaka ielas eksperimentam. 

Sarunas gaitā tika identificēts, ka Vecrīga ir drūma un tas ir jāmaina – uz ielām uzliekot zaļumus, lampiņas, veidot Vecrīgas ielas tādas, kā Tērbatas iela vasarā, kad tā tika atvēlēta gājējiem. 

Parīzes klimata deklarācija: deklarācija tika parakstīta, lai Rīga kļūtu par klimata neitrālu pilsētu vēl pirms 2050. gada. Rīgai ir visas priekšrocībs, lai par tādu kļūtu un tās novietojums, to ļauj. Plāniem ir jāķļūst ambiciozākiem.

2021. gada paveicamie darbi un aktualitātes

Iedzīvotāju atbalsts Covid-19 krīzes laikā: palīdzība tiek sniegta daudz un dažāda, visvarīgākā ir sociālā palīdzība, kas jau tiek sniegta cilvēkiem. Tāpat palīdzība uzņēmējiem – uzņēmēji tika atbrīvoti, arī šogad, no terašu un ielas tirzdzniecibas maksas. 

Mārtiņa Staķa prioritātes 2021. gadam: vēlos, lai 2021. gads Rīgā ir reorganizācijas gads, lai sakārtotu sistēmu, vienreiz par visiem gadiem. Tāpat vēlos veikt mazās reorganziācijas departamentu ietvaros. 

Baltkrievijas atbalsta akcija 7. februārī: tā bija skaista akcijas, kas izdevās, mūs sadzirdēja Baltkrievijas draugi, kas bija pats svarīgākais. 

Sniegs Rīgā

Sarunas gaitā tika iezīmēta viena no problēmām, kas traucējusi veiksmīgai sniega attīrīšanai no Rīgas ceļiem vai ietvēm. Problēma ir sadrumstalotajās atbildībās, kad par ietvēm ir atbildīgī īpašnieki, līdz ar to par dažādām Rīgas ietvēm ir atbildīgi tūkstošiem cilvēku. Kā arī ietves un celiņus tīra vairākas organizācijās, kas rada situāciju – kam, lai prasa atbildību? Piemēram, uz vienu ielas ietvi var atbildēt 5 dažāds organizācijas, kas šo savas ietves gabaliņu tīra pēc saviem ieskatiem. 

Risinājums: jādomā par ilgtermiņa risinājumu – sistēmas maiņa attiecībā uz ietvēm. Nākamāja ziemā īstenot pilotprojektu, kurā pašvaldība pārņem centra vai kvartāla ietves savā atbildībā. Sadalīt un skaidrāk iezīmēt atbildības jomas, lai nerastos situācijas, kad par vienu mazu ietves daļu atbild 5 organziācijas. Izstrādāt precīzāk rīcības algoritmus, kas nozīmētu – uzsnieg sniegs un atbildīgie cilvēki zina, kas ir jādara, neviens gaida, kamēr Rīgas mērs sasauks ārkārtas sapulci, bet katrs zina, kas ir jādara balstoties pēc izstrādātiem algoritmiem.

Kāpēc forši būt par Kustības “Par!” biedru

Sarunas nobeigumā tika identficēts, kāpēc forši ir būt par Kustības “Par!” biedru un kāpēc pievienoties Kustībai “Par!”

Mārtiņš Staķis: Tāpēc, ka Kustība “Par!” pirmkārt, ir domubiedru grupa. Jā, citi par to citreiz smīn, bet mums patīk sanākt kopā, mums patīk runāt par lietām, mums patīk pieņemt lēmumus, kuri ir balstīti pārliecībā, mēs neticam visam, tāpēc, ka vienkārši kāds to saka, mēs atļaujamies būt skeptiski, tas ir mūsu spēks. Es sevi ļoti bagātinu caur šīm sarunām, mēs vēl aizvien esam vērtību partija, pie kurām mēs turamies. Tā ir vieta, kur katram ir iespēja izpausties, cilvēks tiek pieņemts tāds, kāds viņš ir. Ja, jūs vēl šaubāties un nezināt, vai pievienoties mums, vai iet iekšā politikā, tad es saku: “Šis ir īstais laiks iet iekšā politikā, es iesaku izvērtēt Par!, kā vienu no vietām, kur sākt savu politisko karjeru, apsolu būs interesanti.”

Visu #Parunāsim ep. 6 ar Mārtiņu Staķi skaties šeit: https://www.facebook.com/kustibapar/videos/3960895547264217

#Parunāsim ir ikmēneša formāts, kur mēs aprunājamies ar mūsu Saeimas un Rīgas deputātiem. 


Back to top