Patvēruma meklētājiem ir jādod iespēja strādāt ātrāk Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
14.01.2021

Patvēruma meklētājiem ir jādod iespēja strādāt ātrāk

Lai patvēruma meklētāji, tostarp Latvijā nonākušie Baltkrievijas pilsoņi, varētu strādāt un paši sevi uzturēt pēc iespējas ātrāk, “Attīstībai/Par!” (AP!) deputāti kopā ar kolēģiem Saeimā rosina grozīt Imigrācijas likumu, kas patvēruma meklētājiem piešķirtu tiesības strādāt pēc 3 mēnešiem tagadējo 6 mēnešu vietā. 

Lai sekmētu patvēruma meklētāju nodarbinātību, kvalifikācijas saglabāšanu un iekļaušanos Latvijā, AP! deputāti kopā ar citiem Saeimas deputātiem rosina piešķirt tiesības strādāt patvēruma meklētājiem, kuru Latvijā iesniegtais pieteikums bēgļa vai alternatīvajam statusam nav piešķirts 3 mēnešu laikā un tas nav noticis ārzemnieka vainas dēļ.

“Termiņa saīsināšana ir cilvēciski un ekonomiski pareiza,” norāda viens no priekšlikuma iesniedzējiem Mārtiņš Šteins (Kustība “Par!” un AP!). “Patvēruma meklētājiem Latvijā vairumā gadījumu ir grūti dzīvošanas apstākļi. Viņiem jāizdzīvo ar trīs eiro dienā jeb 84,00 eiro mēnesī. Patvēruma meklētāji nevēlas būt slogs mūsu valstij. Viņi paši vēlas strādāt, Latvijai ir jāļauj to darīt. Tas arī ir labs integrācijas instruments.”

“Šobrīd patvēruma meklētāji, kuri vēlas stādāt un paši sevi uzturēt, to var darīt tikai pēc sešiem mēnešiem, kas ir ļoti ilgs laiks,” saka priekšlikuma iesniedzēja Dace Rukšāne-Ščipčinska (AP!). “Nav neviena iemesla, kāpēc nevaram saīsināt gaidīšanas laiku uz trīs mēnešiem – tas būtu daudz cilvēcīgāk.”

“Mēs iesniedzam savu Saeimas deputātu priekšlikumu grozījumiem Imigrācijas likumā, lai paātrinātu lēmuma pieņemšanu, jo atbalsts Baltkrievijas brīvības cīnītājiem un citiem patvēruma meklētājiem vajadzīgs jau tagad. Valdības līmenī priekšlikumu ministrijas saskaņojušas jau 2020. gada decembrī,” skaidro priekšlikuma iesniedzēja Inese Voika (Kustība “Par!” un AP!)

Fakti

Kopš 2020. gada augusta ir izsniegtas 123 humanitārās vīzas Baltkrievijas pilsoņiem. 21  Baltkrievijas pilsonis ir lūdzis patvērumu Latvijas Republikā. 2019. gadā kopā tika piešķirti 37 bēgļa un 14 alternatīvie statusi. (PMLP, https://www.pmlp.gov.lv/lv/patveruma-mekletaji

Topošo patvēruma meklētāju pabalsts ir 3,00 eiro dienā jeb 84,00 eiro mēnesī.

Pašreizējais regulējums paredz, ka patvēruma meklētājs drīkst būt nodarbināts, kad ir saņēmis pozitīvu lēmumu par statusa piešķiršanu vai nav saņēmis lēmumu sešu mēnešu laikā. 

Šobrīd vidēji patvēruma meklētāju iesniegumi tiek izskatīti 3 mēnešu laikā, bet ir gadījumi, kad iesnieguma statusa piešķiršanai aizņem 6, 12 un pat 14 mēnešus. Šo mēnešu laikā patvēruma meklētājs nav tiesīgs strādāt un ir spiests iztikt ar piešķirto pabalstu un sabiedrības ziedojumiem. (Nevalstiskās organizācijas “Make Room”, “Providus”, “Gribu palīdzēt bēgļiem”)

Mārtiņš Šteins Es gribu ar savu darbu Latvijas labā celt iedzīvotāju uzticību Saeimai! Vēlos uzlabot bērnu un jauniešu ikdienu Latvijā, stiprināt Latvijas nevalstisko sektoru un stingri iestāties par taisnīgu valsts pārvaldi. Vairāk »

Back to top