Tērauda: Sabiedriskie mediji rītdienai, nevis vakardienai Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
19.11.2020

Tērauda: Sabiedriskie mediji rītdienai, nevis vakardienai

Ceļu uz mūsdienīgiem sabiedriskajiem medijiem, kas atbilst rītdienas, nevis vakardienas skatītāju prasībām, pavērs šodien Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums, saka partiju apvienības “Attīstībai/Par!” Saeimas deputāte un Kustības “Par!” valdes locekle Vita Tērauda.

“Mēs vēlamies redzēt izglītojošus, analītiskus un objektīvus sabiedriskos medijus. Tādus, kuri atbilst rītdienas, nevis vakardienas skatītāju prasībām. Ceļu uz to pavērs jaunais likums, par kuru iepriekš daudzu gadu garumā politiķiem nebija izdevies vienoties. Šis ir vēsturisks solis pretī stiprākiem sabiedriskajiem medijiem,” saka Saeimas Mediju politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Tērauda.

Sabiedrisko mediju brīvība

Starptautiskajā labākajā praksē un nozares zināšanās balstītās likuma aprises tapa Vitas Tēraudas vadītājā Mediju politikas apakškomisijā. 

Pēc Vitas Tēraudas un “Attīstībai/Par!” Saeimas deputātes Marijas Golubevas un Daces Rukšānes-Ščipčinskas priekšlikumiem likumā nostiprināta sabiedrisko mediju brīvība un ieviesti labas pārvaldības principi. Piemēram, likumā noteikts, ka sabiedriskie mediji būs brīvi no politiskas, ekonomiskas, atsevišķu interešu grupu un citādas iejaukšanās. Tāpat to valdē nevarēs strādāt persona, kas pēdējos divus gadus bijusi politiskās partijas amatpersona.

Likuma skatīšanas laikā Vitai Tēraudai izdevās nepieļaut sabiedrisko mediju “leģitīmu ietekmēšanu”, pret kuru iebilda žurnālisti un kuru varēja izmantot nevēlamā veidā.

Galvenā redaktora iecelšana

Diemžēl parlamenta vairākums šodien neieklausījās nozares ekspertu, pašu sabiedrisko mediju un Eiropas raidorganizāciju apvienības lūgumā ievērot praksi sabiedriskajiem medijiem pašiem izvēlēties galveno redaktoru, nevis iecelt to no malas. 

“Mediju uzņēmuma valde vislabāk spētu novērtēt, kāds cilvēks varētu vadīt ziņu redakciju un kuram žurnālisti uzticētos. Ļaujot galveno redaktoru apstiprināt ar “štempeli no malas”, mēs riskējam ar efektīvu mediju pārvaldību,” brīdina Vita Tērauda.

Prognozējams un adekvāts finansējums

Viens no priekšnoteikumiem redakcionālās neatkarības nodrošināšanai ir arī stabila, adekvāta un prognozējama sabiedrisko mediju finansēšana. 

Jaunais likums nosaka, ka Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP) pusgadu pēc izveidošanas būs jāiesniedz Saeimā koncepcija par finansējuma modeli, kas ļaus trīs gados sasniegt vidējo līmeni Eiropā.

Vita Tērauda kopā ar “Attīstībai/Par!” kolēģiem arī turpmāk aicinās partnerus valdībā un Saeimā piešķirt augstāko prioritāti adekvāti un prognozējami finansētiem sabiedriskajiem medijiem.


Back to top