“Attīstībai/Par!” aicina sarīkot atkārtotas prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
17.08.2020

“Attīstībai/Par!” aicina sarīkot atkārtotas prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā

Baltkrievijā jārīko atkārtotas prezidenta vēlēšanas, uzskata partiju apvienība “Attīstībai/Par!” (AP!) un tam piekrīt arī Saeimas Ārlietu komisijā. Vēlēšanām ir jābūt brīvām, taisnīgām un atbilstošām starptautiskiem standartiem.

Šo un citas nostājas apvienība aicina iekļaut Latvijas Republikas Saeimas paziņojumā, kuru plānots pieņemt parlamenta plenārsēdē otrdien, 18. augustā. Attiecīgus grozījumus paziņojuma projektam iesniedza Saeimas Ārlietu komisijas deputāte Krista Baumane (AP!) un šodien Saeimas Ārlietu komsija to pieņēma.

AP! uzskata, ka atkārtotās vēlēšanās uz vienlīdzīgiem noteikumiem ir jānodrošaina visu kandidātu piekļuve medijiem un jārada taisnīgi apstākļi un iespējas visiem kandidātiem. AP! prasa nodrošināt starptautisko novērotāju klātbūtni vēlēšanās, kā arī to, ka vēlēšanu komisijās ir pārstāvēti visu kandidātu pārstāvji.

AP! aicina Baltkrievijas varas iestādes nekavējoties atbrīvot visus politiski ieslodzītos un aizturētos, reabilitēt atbrīvotos politiski ieslodzītos un pilnībā atjaunot viņu pilsoniskās un politiskās tiesības.

AP! mudina nekavējoties uzsākt sabiedrisko dialogu Baltkrievijā, lai izvairītos no turpmākas vardarbības un īstenotu demokrātiskas pārmaiņas.

AP! aicina Latvijas valdību noteikt tālākas Latvijas un Eiropas Savienības sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, kas ir atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumiem un vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Latvijas valdībai un Eiropas Savienības institūcijām ir finansiāli un politiski jāatbalsta Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības, neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu un nevalstisko organizāciju centieni panākt demokrātiju.

Paziņojuma projektu par Baltkrieviju Saeima izskatīs otrdien, 18. augustā.

Foto: Ieva Ābele, Saeima

Krista Baumane Man rūp sabiedriskais labums un es vēlos to vairot ar savu darbu. Man ir, ko dot - man ir izglītība un pieredze, lai veidotu Latviju par plaukstošu Eiropas valsti, kur visu tautību latvieši jūtas labi. Vairāk »

Back to top