Rosina aizliegt toksiskos un šobrīd jauniešiem neierobežoti pieejamos nikotīna spilventiņus Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
02.07.2020

Rosina aizliegt toksiskos un šobrīd jauniešiem neierobežoti pieejamos nikotīna spilventiņus

Latvijā ir jāaizliedz tirgot un izplatīt nikotīna spilventiņus, kuri ir toksiski, bet šobrīd regulējuma trūkuma dēļ neierobežotā daudzumā pieejami arī jauniešiem. Tādus grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā rosina Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs un 13. Saeimas deputāts, Ilmārs Dūrītis kopā ar vairākiem AP! Saeimas frakcijas un citiem parlamenta kolēģiem.

Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts Ilmārs Dūrītis: “Nikotīns ir toksiska viela, kas ir atkarību izraisoša un sevišķi bīstama bērniem. Veselības ministrija aicināja Valsts zāļu aģentūru veikt izvērtējumu par šī produkta bīstamību, un ir pieņemts lēmums to aizliegt, lai ierobežotu tā pieejamību, it īpaši bērnu un jauniešu vidū. Nikotīna spilventiņi ir kaitīgs un indīgs produkts veselībai.”

Nikotīna spilventiņus rosina aizliegt

Nikotīna spilventiņi ir produkts, kas nesatur tabaku, taču tas satur nikotīnu, un līdz ar to ir apdraudējums cilvēka veselībai. Kaitīgais produkts šobrīd nav regulēts Latvijas normatīvajos aktos, un līdz ar to ir pieejams pusaudžiem lietošanai neierobežotā daudzumā – uz šo trūkumu norādījusi Rīgas pašvaldības policija.

Grozījumi paredz ieviest jēdzienu “tabakas aizstājējprodukti”, iekļaujot tajos nikotīna spilventiņus, un noteikt, ka tabakas aizstājējproduktus nav atļauts laist tirgū, līdzīgi kā šņaucamo tabaku un citus aizstājējproduktus, kas jau līdz šim ir aizliegti. Grozījumi noteiktu, ka policija kontrolēs noteikumu ievērošanu. Grozījumi stātos spēkā no 2020. gada 1. oktobra.

Lai arī reizēm nikotīns tiek izmantot medicīniskos nolūkos atkarības no tabakas mazināšanai, tieši nikotīna spilventiņos esošā nikotīna deva daudzkārt pārsniedz zālēs esošo devu un arī vidējo letālo devu bērniem un pieaugušajiem – viens beztabakas nikotīna spilventiņu iepakojums, kas satur 16.8 g produkta ar nikotīna koncentrāciju 14 mg/g, satur 235,2 g nikotīna, kas atbilst teju 12 paciņām cigarešu.

Lēmums pieņemts balstoties uz citu Eiropas Savienības valstu pieredzi, kā arī konsultējoties ar Veselības inspekciju, Valsts policiju, pašvaldības policiju un Valsts ieņēmumu dienestu.

Tabakas karsēšanas ierīces rosina definēt likumā

Tāpat plašu popularitāti ieguvušās tabakas karsēšanas ierīces rosināts iekļaut Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā līdztekus cigaretēm, elektroniskajām cigaretēm u.c.

Šīm ierīcēm paredzēts noteikt ierobežojumus to reklamēšanai un pieejamībai – turpmāk tie vairs neatrastos degvielas uzpildes stacijās vai kioskos viegli pieejamā vietā pie kasēm. Tāpat tigotāji vairs nevarētu piedāvāt tās izmēģināt bez maksas. Ierobežojumi ir nepieciešami, lai mazinātu un preventīvi novērstu atkarības veidošanos sabiedrībā, it sevišķi bērnu un jauniešu vidū.

Likumprojekts ir nodots skatīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, parlamentam to vienprātīgi atbalstot ar 85 balsīm PAR.

Foto: Ieva Ābele, Saeima

Ilmārs Dūrītis Tiesiskais nihilisms, korupcija, birokrātija, netaisnīgums, privātu interešu lobēšana, meli, neiecietība ir parādības, kas atzeļ Latvijā. Tās apdraud Latvijas neatkarību, katra Latvijas iedzīvotāja izaugsmi un iespējas. Nevēlos samierināties ar to! Vairāk »
Programma
Valsts politikā izmantosim “nudge” principus no uzvedības ekonomikas, lai veicinātu uzvedības maiņas cilvēkos un veselīgās izvēles būtu visvieglākās izvēles.
Visa Programma

Back to top