AP! deputāti par jauno Nacionālās attīstības plānu: Mums jābūvē cilvēcīga, taisnīga un arī moderna valsts Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
02.07.2020

AP! deputāti par jauno Nacionālās attīstības plānu: Mums jābūvē cilvēcīga, taisnīga un arī moderna valsts

Īstenojot jauno Nacionālās attīstības plānu (NAP) 2021. – 2027. gadam, kuru atbalstīja parlaments, mums beidzot ir jātuvojas jau sen izvirzītajai vīzijai – visa centrā ir jābūt cilvēkam. Mūsu uzdevums ir būvēt cilvēcīgu, taisnīgu un arī modernu valsti, šodien Saeimā uzsvēra partiju apvienības “Attīstībai/Par!” deputāti.

Kvalitatīva veselības aprūpe ir būtiskākā Saeimas lēmumā pieminētā prioritāte, norādīja AP! Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts. “To spilgti redzējām Covid-19 krīzē – mediķi par mums cīnījās pirmajās frontes līnijās, tagad mums visiem kopā ir jācīnas par viņiem. Šā brīža situācija nav iepriecinoša – mediķu trūkuma dēļ sasirgušajiem nākas gaidīt rindās, cieš pakalpojumu kvalitāte. Ja vēlamies, lai Latvijā tiešām, kā paredz NAP – kļūtu vieglāk būt veselam, mums ir būtiski jāpalielina finansējums veselības aprūpei. Un tikai tad NAP centrā būs cilvēks un viņa dzīves kvalitāte.”

Būtiskākās Daniela Pavļuta minētās NAP prioritātes!

  • Kvalitatīva veselības aprūpe! Covid-19 krīzē mediķi par mums cīnījās pirmajās frontes līnijās, tagad mums visiem kopā ir jācīnas par viņiem.
  • Zaļš un digitāls ekonomikas izrāviens! Ne tikai Eiropas līmenī, bet arī Latvijā ir jāuzņem kurss ekonomiskās izaugsmes stimulēšanai, kas balstās klimatneitralitātē un zaļā izaugsmē. 
  • Kvalitatīva, efektīva un attīstīta izglītības sistēma! Atbalstām reformas augstākajā izglītībā un rūpēsimies, lai tās būtu gudras un uz izcilību vērstas.
  • Iedzīvotāju sociālā aizsardzība! Par taisnīgāku nodokļu sistēmu, kas nodrošina sociālās garantijas visiem. Par lielākām, stiprākām un palīdzēt spējīgām pašvaldībām. Par pienācīgu atlīdzību veselības aprūpes profesionāļiem un skolotājiem. Par pieejamiem un ērtiem digitāliem pakalpojumiem. 

“Šīs prioritātes nav tikai uz papīra – atsevišķus lielus soļus šajā virzienā esam spēruši. Esam pieņēmuši administratīvi teritoriālo reformu, darbs pie pašvaldību un reģionu nostiprināšanas turpināsies ar jaunu sparu. Nepietiekami ātri, tomēr palielinām ieguldījumus sociālajā aprūpē un veselības pieejamībā visiem Latvijas iedzīvotājiem. Top jaunais mediķu atalgojuma modelis. Burtiski šonedēļ vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce nāca klajā ar vērienīgu Latvijas digitalizācijas reformu. Notiek darbs pie augstskolu reformas, ceram drīz diskutēt arī par skaidru skolu tīkla attīstības modeli,” teica Daniels Pavļuts.

NAP ir virkne atbalsta mehānismu arī citām būtiskām prioritātēm, tostarp tiesiskumam, pilsoniskajai sabiedrībai, medijpratībai, brīvprātīgo darbam, kultūrai. Tos uzsvēra arī citi AP! frakcijas Saeimas deputāti.

AP! Saeimas frakcijas deputāte Inese Ikstena strādāja, lai NAP 2021.-2027.gadam būtu iekļauts atbalsts brīvprātīgo darbam un pilsoniskajai sabiedrībai. “Covid-19 pandēmijas laiks mums pierādīja, cik ļoti Latvijas cilvēki ir gatavi būt aktīvi, atbalstīt viens otru un brīvprātīgi iesaistīties dažādās aktivitātēs. Uzskatu, ka ir kritiski svarīgi stiprināt šādu rīcību. Sabiedrības saliedētības stiprināšanā vēlos izcelt, pirmkārt, nepieciešamību atbalstīt pilsonisko iniciatīvu un brīvpārtīga darba organizācijas.”

AP! Saeimas deputāts Mārtiņš Šteins akcentēja atbalstu, kas plānā paredzēts jaunatnes politikai un nevalstiskajām organizācijām. “Novērtēju NAP iekļautās aktivitātes pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā, biedrību un nodibinājumu atbalstīšanā. NVO kā līdzatbildīgi partneri iekļauti daudzu mērķu sasniegšanā, kas nozīmē, ka sadarbība valstij ar NVO sektoru jāstiprina un jāattīsta.”

Foto: Ieva Ābele, Saeima

Mārtiņš Šteins Es gribu ar savu darbu Latvijas labā celt iedzīvotāju uzticību Saeimai! Vēlos uzlabot bērnu un jauniešu ikdienu Latvijā, stiprināt Latvijas nevalstisko sektoru un stingri iestāties par taisnīgu valsts pārvaldi. Vairāk »
Programma
Taisnīgums nozīmē vienādas iespējas ikvienam saņemt labu veselības aprūpi, visu mūžu mācīties un būt drošam par cienījamām vecumdienām.
Visa Programma

Back to top