“Attīstībai/Par!”: Honkonga ir tests Eiropas vērtībām Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
02.07.2020

“Attīstībai/Par!”: Honkonga ir tests Eiropas vērtībām

Ķīnas Tautas kongresa 30. jūnijā pieņemtais Nacionālās drošības likums Honkongai ir pretrunā vairāk nekā 20 gadus īstenotajam principam “viena valsts, divas sistēmas” un draud nopietni ierobežot autonomā reģiona iedzīvotāju pamatbrīvības, uzskata partiju apvienība “Attīstībai/Par!” (AP!).

“Mēs pilnībā pievienojamies Eiropas Savienības (ES) līderu – Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Leienas, ES Padomes prezidenta Šarla Mišela un ES augstā pārstāvja ārlietās Žozepa Borrelja – izteiktajām bažām un paustajam nosodījumam. Ceram, ka šis solis Honkongas autonomijas un tiesu varas ierobežošanas virzienā neatstās vienaldzīgus arī citu ES dalībvalstu, tostarp Latvijas, politiķus. Spēja vai nespēja aizstāvēt demokrātiju, tiesiskumu un brīvību Honkongā ir pārbaudījums visai Eiropai un tās vērtībām,” norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja un Kustības Par! valdes locekle Vita Anda Tērauda.

AP! līdzīgi kā ES līderi uzskata, ka Ķīnas jaunais Nacionālās drošības likums Honkongai ir pretrunā Pekinas starptautiskajām saistībām un neatbilst arī pašas Honkongas pamatlikumam. AP! pauž bažas, ka likums draud nopietni ierobežot likuma varu, vārda brīvību un cilvēktiesībasHonkongā.

AP! atgādina, ka runas, preses un pulcēšanās brīvības ir noteiktas gan ANO starptautiskajā paktā par pilsoņu un politiskajām tiesībām, gan Honkongas likumos. Politiskās brīvības ir jāsaglabā, kā to uzstājīgi jau vismaz gadu pieprasa Honkongas pilsoņi.

Vita Anda Tērauda Gribu dzīvot modernā un taisnīgā Latvijā. Pārtikušā, eiropeiskā un drošā Latvijā. Bez gudras pārvaldības tur nenonāksim. Vēlos, lai 13. Saeimā zināšanās, pierādījumos un pasaules pieredzē balstīti lēmumi nebūtu vairs retums, bet ikdienas prakse. Vairāk »
Programma
Mēs atbalstām tādu liberālās demokrātijas izpratni, kāda valda Ziemeļeiropā.
Visa Programma

Back to top