Viņķele: Ar nozīmīgu sabiedrības iesaisti Latvijai izdevies savaldīt COVID-19 izplatību Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
09.06.2020

Viņķele: Ar nozīmīgu sabiedrības iesaisti Latvijai izdevies savaldīt COVID-19 izplatību

Ar nozīmīgu sabiedrības iesaisti Latvijai izdevies savaldīt COVID-19 izplatību, ļaujot pārtraukt ārkārtējo situāciju un paplašināt pulcēšanās iespējas, preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes norādīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Ministre uzsvēra, ka līdz jūnija beigām pasākumos iekštelpās varēs pulcēties ne vairāk kā 100, bet ārtelpās – ne vairāk kā 300 cilvēku. Pasākumu organizatoriem, kas ārtelpās plāno uzņemt ne vairāk kā 300 cilvēkus, jāievēro, lai vienai personai ir nodrošināti ne mazāk kā četri kvadrātmetri no pasākuma norises telpas platības.

Savukārt no 1.jūlija līdz 31.jūlijam vienlaikus iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāk par 1000 kvadrātmetriem, varēs uzturēties ne vairāk kā 100 cilvēki. Telpās, kuru kopējā platība ir lielāka par 1000 kvadrātmetriem, vienlaikus varēs uzturēties līdz 500 cilvēkiem.

“Tas ir gadījumā, ja situācija turpina uzlaboties,” norādīja veselības ministre, skaidrojot, ka ierobežojumu mīkstināšana liek izturēties pret vīrusu vēl apzinīgāk un apdomīgāk. “Mums ir jāvērtē, vai pulcēšanās un ārvalstu ceļojums tiešām ir nepieciešams,” viņa aicināja.

Tāpat ministre norādīja, ka no rītdienas, 10. jūnija, līdz 30. jūnijam ikvienam ir iespēja veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Iepriekš ir obligāti jāpierakstās, zvanot uz tālruņa numuru 8303 darba dienās laikā no 8:00 – 20:00, sestdienās laikā no 9:00-15:00 un svētdienās laikā no 9:00-12:00.

Šāds lēmums pieņemts, lai pēc ārkārtējās situācijas beigām, mazinoties ierobežojumiem, sabiedrībā būtu plaša testēšana, kas ļautu savlaicīgi atklāt iespējamu slimības uzliesmojumu. Ja cilvēkam nav saslimšanas simptomu, uz paraugu ņemšanas punktu var ierasties arī ar velosipēdu, kājām vai, lietojot masku, ar sabiedrisko transportu. Ja cilvēkam ir saslimšanas simptomi, iesakām tomēr vispirms sazināties ar savu ģimenes ārstu, kurš varēs konsultēt arī par nepieciešamo ārstēšanu un nosūtīt uz Covid-19 testu.

Tāpat iedzīvotāji joprojām aicināti lietot mobilā tālruņa lietotni “Apturi Covid”, kas ļauj jau laikus uzzināt, vai ir bijusi saskare ar inficētu cilvēku ilgāk par 15 minūtēm, ka arī brīdināt par potenciālu kontaktu citus cilvēkus. “Kombinējot testēšanu kopā ar šo lietotni mēs varam sekmīgi attīstīt riska kontroles un inficēšanās pārraukšanas taktiku,” uzsvēra I.Viņķele.

Ilze Viņķele Pieejama, moderna un kvalitatīva veselības aprūpe ir cilvēktiesības. Latvijas cilvēki ir pelnījuši saņemt ārsta palīdzību laikus. Medicīnas darbinieki ir pelnījuši pienācīgus darba apstākļus. Vairāk »
Programma
Universāli pieejama un sabiedriski finansēta kvalitatīva veselības aprūpe. Lētākas zāles un medicīnas iekārtas. Profilakse kā galvenais cilvēka veselības uzturēšanā.
Visa Programma

Back to top