“Attīstībai/Par!” rosina pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot no 16 gadu vecuma Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
15.06.2020

“Attīstībai/Par!” rosina pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot no 16 gadu vecuma

Partiju apvienība “Attīstībai/Par!” (AP!) rosina pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot no 16 gadu vecuma. Tādus grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā rosina AP! Saeimas frakcijas deputāti.

“Latvijā jaunietis 16 gados ir pietiekoši nobriedis strādāšanai, nodokļu maksāšanai un kriminālatbildībai, taču brīdī, kad visi dodas pie vēlēšanu urnām, viņa spēja uzņemties atbildību nez kāpēc pazūd. Valstīs, kurās jauniešiem jau ir dotas iespējas ietekmēt savas pašvaldības un atsevišķos gadījumos pat valsts nākotni, veiktie pētījumi liecina – viņi balso tikpat atbildīgi kā vecāki vēlētāji. Esmu pārliecināts, ka arī mūsu jaunieši ir gatavi pieņemt izsvērtus, rūpīgus un kritiskus lēmumus par savu dzimto novadu nākotni,” saka viens no iniciatīvas autoriem, AP! Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Artūrs Toms Plešs.

Pētījumi atklāj – ja iespēja vēlēt tiek dota 16 un 17 gadus veciem jauniešiem, viņi to izmanto daudz biežāk, salīdzinot ar situāciju, ja šī iespēja pirmo reizi tiek dota jau vēlāk. 

Piedalīšanās vēlēšanās ir kā ieradums, kuru ļoti ietekmē tas, vai vēlētājs ir piedalījies savās pirmajās vēlēšanās. Turklāt šobrīd Latvijā trūkst augsnes, kur izaugt jaunai un aktīvai paaudzei, kas veidos mūsu nākotni, norāda AP! deputāti.

“Latvijā līdzīgi kā citviet Rietumos krītas vēlētāju aktivitāte. Mums ir jāmeklē veidi, kā mobilizēt vēlētājus un vairot politisko līdzdalību, īpaši jauniešu vidū. Šis ir īstais brīdis dot “zaļo gaismu” jauniešiem, veidot jaunu politisko paaudzi. Ļausim viņiem iedziļināties, kā pašvaldības līmenī tiek pieņemti lēmumi un kur nonāk nodokļos samaksātā nauda. Tas jauniešos veicinās kritisko domāšanu, radīs interesi, attīstīs pilsonisko sabiedrību un, iespējams, apturēs vēlētāju skaita samazināšanās tendenci,” saka AP! Saeimas frakcijas priekšsēdētājs un Kustības “Par!” vadītājs Daniels Pavļuts.

AP! atgādina, ka iesaistīt jauniešus lēmumos mudina arī starptautiskās organizācijas.

Eiropas Padomes Parlamentārā Asambleja 2011. gada 23. jūnijā pieņēma rezolūciju, aicinot izvērtēt iespēju piešķirt vēlēšanu tiesības jau no 16 gadu vecuma visās Eiropas Padomes valstīs un visu veidu vēlēšanās. Latvijai kā Eiropas Padomes dalībvalstij būtu pienākums samazināt vecuma cenzu un sekot Igaunijai, kas jau 2015. gada maijā pieņēma lēmumu par balsošanas vecuma samazināšanu pašvaldību vēlēšanās no 18 uz 16 gadiem.

Ja likuma grozījumus atbalstīs Saeima, tie attieksies jau uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām, kas gaidāmas 2021. gada 5. jūnijā.

Foto: Ieva Ābele, Saeima

Daniels Pavļuts Es ticu, ka Latvija var kļūt par vienu no izcilākajām mazajām valstīm pasaulē – gudru, modernu un taisnīgu. Vairāk »
Programma
Dzīve Latvijā it kā iet uz augšu. Darba ir vairāk un algas lielākas. Tomēr cilvēki turpina aizbraukt no Latvijas – arī jaunie un izglītotie, veselām ģimenēm. Un ne tikai ienākumu dēļ, bet tādēļ, ka viņi valstī jūt netaisnību un stagnāciju. Bet mēs zinām, ka Latvija var kļūt par taisnīgu un modernu valsti vienotā Eiropā.
Visa Programma

Back to top