Viņķele: Plašāka pulcēšanās nozīmē cilvēka personīgās atbildības palielināšanos Fakti, Jaunumi
08.05.2020

Viņķele: Plašāka pulcēšanās nozīmē cilvēka personīgās atbildības palielināšanos

Līdz ar valdības lēmumu par ierobežojumu mazināšanu no 12. maija, palielinās cilvēka personīgā atbildība. Šobrīd vīrusa izplatība ir mazinājusies, bet pandēmija vēl nav beigusies. Tāpēc ļoti būtiski ir ievērot ikdienas piesardzības pasākumus arī tiekoties ar radiem vai draugiem, kā arī citās situācijās, norāda veselības ministre Ilze Viņkele.

Tas nozīmē, ka jebkurā situācijā pēc iespējas ir jāievēro 2 metru distance, kas ir svarīgi, lai samazinātu risku inficēties. Ja ir iespēja, šobrīd joprojām labāk ir palikt mājās. Savukārt, ja cilvēks ir saslimis, piemēram, klepo, palikt mājās ir viņa obligāts pienākums. Tāpat nedrīkst aizmirst par klepošanas un šķaudīšanas etiķeti – mute jāpiesedz ar elkoņa iekšpusi, kā arī regulāri ir jāmazgā rokas vai, ja tas nav iespējams, jāizmanto dezinfekcijas līdzeklis.

Gan epidemiologi, gan infektologi norāda, ka vīrusa izplatība joprojām notiek sabiedrībā, turklāt COVID-19 visbiežāk izplatās ģimenes locekļu, kolēģu un draugu vidū. Tāpēc pirms pasākuma vai tikšanās ar citiem sev jāpajautā – jā, tagad drīkst, bet vai man tas ir vajadzīgs? Jāapzinās, ka katrs pasākums vai tikšanās ir risks saslimt. Cilvēkam, kurš ir inficējies vēl var nebūt saslimšanas simptomu, bet ballītes laikā netīšām var aplipināt citus. Pēc tam gan pašam, gan citiem būs jāievēro stingrs režīms mājās kā COVID-19 pacientiem vai kontaktpersonām. Jāatceras, ka smagākas slimības sekas var būt gados vecākiem cilvēkiem un personām ar hroniskām slimībām, tāpēc īpaši būtiski ir viņus pasargāt, ko var izdarīt, izvairoties no tuva kontakta.

Savukārt attiecībā uz došanos uz ārvalstīm, jārēķinās, ka inficēšanās risks citās valstīs var būt lielāks. Līdz ar to, dodoties ārpus Latvijas, vairāku nedēļu pašizolāciju var nākties ievērot gan citās valstīs, gan atgriežoties Latvijā.

Kā turpmāk vērtēs situācijas attīstību?

Valdības lēmums pieņemts, balstoties uz valdībā apstiprinātajiem pamatprincipiem un kritērijiem, kas nosaka, kad iespējama Covid-19 krīzes laikā ieviesto pasākumu mazināšana. Ierobežojumu atcelšanā tiek vērtēta: Latvijas epidemioloģiskā situācija, atbildīgo institūciju spēja atklāt infekciju un atrast kontaktpersonas; veselības aprūpes iestāžu kapacitāte; situācija ārvalstīs.

Kritēriji tiek mērīti četru nedēļu periodā un atceltie ierobežojumi var tikt mainīti gan ierobežojumu pastiprināšanas, gan samazināšanas virzienā atkarībā no kritēriju izpildes.


Back to top