Tērauda: Krievijas propaganda jāmazina ar gudriem un efektīviem līdzekļiem Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
23.04.2020

Tērauda: Krievijas propaganda jāmazina ar gudriem un efektīviem līdzekļiem

Dezinformāciju un propagandu saturošu kanālu pieejamība Latvijā ir jāmazina, un tāds ir arī Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumu mērķis, taču pastāv risks, ka šoreiz viens no izraudzītajiem līdzekļiem būs problemātisks un neefektīvs, saka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Paredzēto grozījumu būtība

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā atbalstītā šā brīža likuma redakcija paredz, ka televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējam ir pienākums nodrošināt visiem tā abonentiem noteiktu pamatpiedāvājumu, ierobežojot papildus iekļaujamās programmas un nosakot ka vismaz 80% no tām ir televīzijas programmas, kuru saturs sākotnēji ir veidots kādā no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu oficiālajām valodām. Šodien par likuma grozījumiem otrajā lasījumā lems Saeima.

Jāmazina Krievijas valsts propaganda, neapdraudot neatkarīgos ziņu kanālus

Šķirojot programmas pēc valodas, mēs automātiski aizdomīgo kategorijā ieliksim arī tās programmas, kuras piedāvā nevis Krievijas valsts propagandu, bet gan neatkarīgu informāciju vai alternatīvu skatu, piemēram, rietumnieciski orientēto televīzijas kanālu “Doždj”.

Lai to nepieļautu, bet vienlaikus sasniegtu mērķi un mazinātu dezinformāciju un propagandu, aicināšu nešķirot programmas pēc valodas, bet gan ierobežot pieejamību tiem kanāliem, kuri iepriekšējā periodā ir sodīti par nopietniem pārkāpumiem. Tādu priekšlikumu iesniegšu, kad likuma grozījumi tiks skatīti trešajā lasījumā.

Nosakot limitu, cik procenti no pamatpakā ietvertajiem kanāliem var būt krievu valodā, mēs panāksim nevis Krievijas propagandas kanālu ierobežošanu, bet gan neatkarīgu kanālu ierobežošanu. Jo biznesa loģika operatoram diktēs vienu – pakā jāatstāj tie kanāli, kuriem ir vislielākā auditorija, līdz ar to piedāvājumā paliks propagandas kanāli, bet neatkarīgais un alternatīvais piedāvājums pazudīs.  

Dezinformācijas un propagandas mazināšana

Dezinformācija un propaganda negatīvi ietekmē un destabilizē gan Latvijas, gan citu valstu informatīvās telpas. Mūsu uzdevums ir mazināt šo ietekmi, izmantojot gudrus un efektīvus instrumentus. Līdz šim mērķa sasniegšanai sperti vairāki soļi – stiprināta Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes monitoringa kapacitāte, paredzētas vienkāršāk piemērojamas sankciju formas tiem, kas pārkāpj noteiktas likuma robežas, tapušas jaunas programmas medijpratībā, kā arī pieejams kvalitatīvs mediju satura piedāvājums dažādām auditorijām.

Foto: Ieva Ābele, Saeima


Vita Anda Tērauda Gribu dzīvot modernā un taisnīgā Latvijā. Pārtikušā, eiropeiskā un drošā Latvijā. Bez gudras pārvaldības tur nenonāksim. Vēlos, lai 13. Saeimā zināšanās, pierādījumos un pasaules pieredzē balstīti lēmumi nebūtu vairs retums, bet ikdienas prakse. Vairāk »

Back to top