Pavļuts: Cīņa pret vīrusu ekonomikā ir sākta, bet ārstēšana būs ilga Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
17.03.2020

Pavļuts: Cīņa pret vīrusu ekonomikā ir sākta, bet ārstēšana būs ilga

Apstiprinot atbalsta pasākumus koronavīrusa krīzes skartajai ekonomikai, valdība ir spērusi ļoti nepieciešamus soļus pareizajā virzienā, un tie iet roku rokā ar iepriekš paustajiem ieteikumiem, lai ar vīrusu nesaslimtu visa valsts ekonomika, norāda “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

“Valdība lēmumus pieņem raiti un tie palīdzēs ekonomikai cīnīties ar koronavīrusu. Ja vēl pagājušajā nedēļā par šādiem soļiem varējām tikai rosināt diskusiju, tad jau tagad tie tiek sperti. Tomēr nedrīkstam aizmirst, ka ārstēšana būs ilga un smagākais vēl ir priekšā, tostarp neizbēgami būs arī uzņēmumi, kuri nonāks uz maksātnespējas sliekšņa,” brīdina Pavļuts.

Terminēts valsts atbalsts darba nespējas apmaksai

“Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs atzinīgi vērtē valdības lēmumu Covid-19 pandēmijas laikā solidārā veidā sniegt terminētu valsts atbalstu darba devējiem darba nespējas lapu apmaksai. „Darba nespējas lapa ir pirmais glābiņš strādājošajam, kurš slimības dēļ ir spiests palikt mājās. Tikmēr jau tā krīzes skartajam uzņēmumam tas nozīmē ne vien darba roku trūkumu, bet arī finansiālu slogu.”

Jau iepriekš Pavļuts uzsvēra, ka valdībai jādomā, kā palīdzēt grūtībās nonākušajiem uzņēmumiem, izmantojot tās rīcībā esošos finanšu instrumentus.

Kredītu garantijas, aizdevumi un dīkstāves regulējums

Kredītu garantijas un aizdevumi būs nozīmīgs atspaids uzņēmumiem, kas jau tagad saskaras ar naudas plūsmas grūtībām. Tikmēr Ministru kabineta atbalstītais tā dēvētais dīkstāves regulējums Latvijā līdz šim nav ticis piemērots un tas tapis, vadoties pēc šobrīd labākajiem Eiropas valstu piemēriem. Uzņēmumi, kuri vīrusa dēļ tiks pakļauti dīkstāvei, no vienas puses, pateicoties valstij, varēs darbiniekiem nodrošināt ienākumus, no otras – līdz labākiem laikiem atliks nodokļu nomaksu.”

 „Valdībai uz straujo notikumu attīstību jāspēj reaģēt tik pat strauji arī turpmāk. Turklāt tas jādara ciešā sadarbībā ar uzņēmējiem un viņus pārstāvošajām organizācijām. Vienlaikus nedrīkstam arī aizmirst, ka Covid-19 pandēmijas ieilgšanas gadījumā ir jārēķinās ar nopietnu ekonomisko krīzi,” saka Pavļuts.


Back to top