AP! Saeimas deputāti: Krīzē jādomā arī par tiem, kas atrodas tuvu “frontes līnijai” – medijiem un NVO Aktualitātes, Jaunumi
19.03.2020

AP! Saeimas deputāti: Krīzē jādomā arī par tiem, kas atrodas tuvu “frontes līnijai” – medijiem un NVO

Koronavīrusa izraisītajā krīzē ir jāatbalsta tie, kas rūpējas par mums un cieš paši pirmie – veselības aprūpes sistēmā strādājošie un uzņēmēji, taču nedrīkstam aizmirst arī tos, kas ikdienā strādā tuvu “frontes līnijai” – sabiedriskos un arī komercmedijus, kā arī nevalstisko sektoru, uzsver apvienības “Attīstībai/Par!” Saeimas deputāti.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda atgādina, ka globālās pandēmijas apstākļos vēlamies saņemt pārbaudītu informāciju, nevis balstīties sociālajos tīklos izplatītās nepārbaudītās ziņās vai pat nostāstos. Tāpēc krīzē kvalitatīva žurnālistika kļūst vēl nozīmīgāka.

Brīdī, kad atrodamies pašizolācijā un izvairāmies no sociāliem kontaktiem, pleca sajūtu un solidaritāti jūtam caur kopīgo informatīvo telpu,” saka Vita Anda Tērauda, norādot, ka tieši mediji atnes mums mājās jaunākās ziņas, kā rīkoties ārkārtas situācijā un kā veicas ar krīzes pārvarēšanu.

Vita Anda Tērauda uzsver, ka īpašu lomu šobrīd spēlē sabiedriskie mediji, kas spēj ne vien nodrošināt kvalitatīvu, atbildīgu un nepārtrauktu saturu, bet arī piedāvā sabiedrībai noderīgus risinājumus, piemēram, LTV7 rīta raidījumus, kas būs veltīti izglītībai dažādām vecuma grupām.

Sabiedriskie mediji ir mūsu kritiskā infrastruktūra, kas ilgstoši turēta finansiālā badā un ir novājināta tiktāl, ka pastāv liels risks, ka novecojušās iekārtas mūs pievils un attapsimies pie melniem ekrāniem. Ir īstais brīdis rīkoties, lai tas nenotiktu,” saka deputāte.

Arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāte Dace Rukšāne-Ščipčinska saka, ka ir pēdējais laiks  nodrošināt sabiedriskos medijus ar kvalitatīvu tehniku, kas nepieviļ kritiskā brīdī.

Pēdējais, ko gribētu šajā brīdī – palikt bez drošas un uzticamas informācijas. Ārsti rūpējas par mūsu fizisko veselību, žurnālisti – par garīgo. Viņi  ir priekšpostenī cīņā ar Covid-19, un mums viņi ir jāatbalsta visiem iespējamajiem līdzekļiem ne tikai vārdos, bet arī darbos. Mediji, kas izplata uzticamas un pārbaudītas ziņas, pašreizējā situācijā ir tie, kas mums palīdz justies drošāk, solidārāk un mierīgāk,” uzsver Dace Rukšāne-Ščipčinska.

Tikmēr Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputāts Mārtiņš Šteins atgādina, ka koronavīrusa izraisītajā krīzē cieš arī viss Latvijas nevalstiskais sektors.

“Nevalstiskās organizācijas (NVO) ir neaizstājamas arī tādās šobrīd īpaši aktuālās jomās kā sociālā un veselības aprūpe. Nesniedzot palīdzīgu roku NVO, apdraudam atbalstu, piemēram, onkoloģijas pacientiem, B/C hepatīta un HIV inficētajiem vai personām, kam nepieciešams psihoemocionālais atbalsts,” saka Mārtiņš Šteins.

“Jau šobrīd NVO, tostarp jaunatnes organizācijas, mobilizē savus brīvprātīgos, lai palīdzētu tiem, kas atrodas pašizolācijā, un tiem, kas ir riska grupā – senioriem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām. Šīm organizācijām ir jāsniedz valdības atbalsts, lai to darbs neapstātos,” norāda Mārtiņš Šteins

Mārtiņš Šteins uzsver, ka Kultūras ministrijai kā par pilsonisko sabiedrību un medijiem atbildīgajai institūcijai ir jāveic darbības un krīzes koordinācija visā sektorā kopumā.

Deputāts atgādina, ka nedrīkstam ignorēt nevalstiskajā sektorā valdošo satraukumu par trīs nozīmīgāko ienākumu avotu – projektu, saimnieciskās darbības un ziedojumu – apdraudējumu. “Mums ir jāparūpējas, lai koronavīrusa radītā krīze nesasniedz mūsu nevalstisko sektoru.”

Foto: Ieva Ābele, Saeima


Back to top