Par pārmaiņām Latvijas lielajās slimnīcās un godīgiem konkursiem Aktualitātes, Jaunumi
10.02.2020

Par pārmaiņām Latvijas lielajās slimnīcās un godīgiem konkursiem

Beidzot Latvijas lielajām slimnīcām būs jaunas padomes, kurās strādās spēcīgākie profesionāļi no Latvijas, Lietuvas, Somijas un citām valstīm. 

Kādēļ vispār nepieciešamas padomes? Atbilde rodama divos vārdos – laba pārvaldība.

Padomēs katram ekspertam ir iedalītas atbildības jomas – būs viens eksperts, kura uzdevums būs efektivizēt slimnīcas darbu, viens finansists un viens veselības aprūpes vadības profesionālis. Nepieciešamās jomas tika izvēlētas pēc rūpīgām sarunām ar pašām slimnīcām, lai padome risinātu visproblemātiskākos jautājumus.

Lai atrastu labākos padomes locekļus, tika rīkots liels, starptautisks konkurss. Padomes locekļus par labākajiem atzina profesionāla personāla atlases kompānija, kura rīkoja atklātu konkursu, un pati lēma, pati darīja. Ļoti lepojamies, ka Pārresoru koordinācijas centrs izteica atzinību Veselības ministrijai par politiskas iejaukšanās nepieļaušanu, kas neesot normāla prakse Latvijas ministriju vēsturē. 

Mēs Latvijā neesam lutināti ar godīgiem, caurspīdīgiem konkursiem. Pat otrādi – esam iemācījušies ar aizdomām un kritisku aci meklēt, ar kādas shēmas palīdzību mums iemānīts kārtējais “šofera dēls”. Vērojot notikumus ar Nemiro un Rebenoku, šķiet, ka vecie laiki, kad Kalvīti pa taisno no premjera amata lika iekšā “Lattelecom” padomē, vēl tepat vien ir.

Un tie, kas ir uzdrīkstējušies nākt politikā, šobrīd maksā par visām pārmērībām un visu slikto, kas mūsu valstī aizvadītajos 30 gados ir noticis.

Jau izskanējis, ka Baiba Rubesa kandidēja uz padomes locekļa amatu. Baiba Rubesa ir pasaules līmeņa uzņēmumu vadītāja ar lielu pieredzi pārmaiņu vadībā un labā pārvaldībā. Arī – Kustības “Par!” biedre. Tas šajā konkursā nespēlēja nekādu lomu, bet mēs saprotam, ka tam grūti noticēt, jo Latvijā reti redzam godīgus, atklātus konkursus.

Baiba Rubesa šodien atsauca savu kandidatūru – neskaidri formulētas normas Publisko kapitāldaļu likumā liedz viņai piekrist piedāvājumam strādāt Stradiņu padomē. Baiba ir PAR! Pārskata padomes locekle, kas varētu nozīmēt, ka šis likums attiecās arī uz viņu. Pēc būtības, likumā noteiktais “atdzišanas periods” bija domāts partiju valdes locekļiem, nevis revīzijas un ētikas institūcijas locekļiem partijā (tāda ir PAR! Pārskata padomes būtība), bet interpretācijas ir dažādas. 

Mēs turpināsim darīt netipiski Latvijai – atvērti, caurspīdīgi un neiejauksimies tur, kur politikai nav jābūt, lai kopīgi mainītu politisko vidi uz tādu, kur būt partijas biedram ir ierasta demokrātiskās līdzdalības forma, nevis izsmiekla objekts.

Mums ir liels prieks, ka slimnīcu padomes Ilzes Viņķeles vadībā ir ieguvušas jaunu uzrāvienu.


Back to top