Ilze Viņķele: E-veselību nepieciešams pārveidot uz jauniem pamatiem Fakti, Jaunumi
21.02.2020

Ilze Viņķele: E-veselību nepieciešams pārveidot uz jauniem pamatiem

Veselības ministrija visu uzmanību veltīs jau esošajiem E-veselības pakalpojumiem un pieņēmusi lēmumu neattīstīt tās nākamo kārtu, tā šodien preses brīfingā medijiem paziņoja veselības ministre llze Viņķele.

Esošā E-veselības sistēma tika radīta pirms vairāk kā desmit gadiem un kopš tā laika prasības un izpratne par nepieciešamajiem produktiem un digitālajiem risinājumiem ir būtiski mainījušās. Jaunu pakalpojumu pievienošana sistēmai ir apgrūtināta, neietekmējot jau esošo pakalpojumu pieejamību, kurus jau tagad atzinīgi novērtējuši ārsti, farmaceiti, kā arī pacienti.

Esošās E-veselības pakalpojumi tiks saglabāti

Pašreizējā E-veselības sistēmā ir ierobežots vienlaicīgo lietotāju skaits, ko nav iespējams palielināt. Turklāt uz E-veselības uzturēšanu konkursa kārtībā nepieteicās neviena informāciju un tehnoloģiju kompānija, kas apgrūtina Nacionālā veselības dienesta (NVD) darbu, pasliktinot tā spējas veikt nepieciešamās reformas nozarē.

“NVD izvērtējot sistēmas tehniskos parametrus, pieņemts lēmums nodalīt esošo E-veselību, kuras redzamākās funkcijas ir e-recepte un darba nespējas lapas, no tās trešās kārtas, kas paredzēja vairākus jaunus papildinājumus,” norādīja ministre.

Par jauno E-veselību spriedīs nozare kopā ar lietotājiem

“Par to, kas un kāda būs jaunā E-veselība, jāatstāj informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares un E-veselības lietotāju pārstāvju rokās. Sagaidu aktīvu NVD un piesaistīto speciālistu darbu, lai pēc iespējas ātrāk varētu informēt par tālākajiem soļiem. Līdz tam brīdim būs pieejami esošie E-veselības pakalpojumi,” viņa sacīja.

Veselības ministrija virzīs uz Ministru kabinetu ziņojumu, kurā paredzēts atteikties no tās Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļu daļas, kura ir paredzēta jau esošo E-veselības funkcionalitāšu turpmākai attīstībai.

Jau vēstīts, ka pēdējā mēneša laikā, papildus paredzamiem traucējumiem plānveida uzlabošanas darbu dēļ, novēroti vairāki neplānoti traucējumi, kuri negatīvi ietekmē veselības aprūpes speciālistu darbu un pacientu iespējas saņemt tiem nepieciešamos pakalpojumus.

Ilze Viņķele Pieejama, moderna un kvalitatīva veselības aprūpe ir cilvēktiesības. Latvijas cilvēki ir pelnījuši saņemt ārsta palīdzību laikus. Medicīnas darbinieki ir pelnījuši pienācīgus darba apstākļus. Vairāk »

Back to top