Pavļuts: Saeimas vairākums vēlas saglabāt pašvaldību monopolu atkritumu biznesā Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
27.02.2020

Pavļuts: Saeimas vairākums vēlas saglabāt pašvaldību monopolu atkritumu biznesā

Šodien, 27. februārī Saeimas vairākums noraidīja “Attīstībai / Par!” priekšlikumu un atteicās no iespējas iedzīvināt konkurenci atkritumu apsaimniekošanā visā valsts teritorijā.

“Attīstībai / Par!” priekšlikums, kas bija sagatavots sadarbībā ar Konkurences padomi, paredzēja noteikt pašvaldībām par pienākumu obligāti rīkot konkursu sadzīves atkritumu apsaimniekošanā.

Mēs esam par brīvu konkurenci visās Latvijas pašvaldībās

“Attīstībai / Par!” rosināja noteikt, ka pašvaldība rīko atklātu konkursu un izvēlas labāko pakalpojumu piedāvātāju. Līdz šim daudzās pašvaldības konkursi par atkritumu izvešanu nav tikuši rīkoti vispār, jo esošā likumdošana ļauj pašvaldībām bez iepirkuma rīkošanas uzticēt atkritumu izvešanu savā īpašumā esošajiem uzņēmumiem.

“Attīstībai / Par!” priekšlikums balstījās uz ieteikumiem no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Konkurences padomes. 

Daniels Pavļuts, “Attīstībai / Par!” frakcijas vadītājs: “Ar šiem grozījumiem likumā mūsu frakcija gribēja novērst monopola veidošanās varbūtību ne tikai Rīgā, bet arī citās pašvaldībās – palielināt konkurenci atkritumu apsaimniekošanā visā valsts teritorijā. Nav saprotams, kā kolēģi koalīcijā un Saeimā var vienlaikus cīnīties pret monopolu Rīgā, un tad gribēt to saglabāt visā pārējā valsts teritorijā. Tā ir vecā politika!”

Brīva konkurence nodrošina valsti pret zaudējumiem

Pašvaldībās, kurās nodrošināta veselīga konkurence atkritumu apsaimniekotāju starpā, un ir bijis publisks, atklāts konkurss uz labāko piedāvājumu, gala cena ir lētāka un pakalpojums – kvalitatīvs, regulārs, moderns un ērts.

To uzskatāmi parāda pētījumi. Piemēram, Žurnāla “Ir” 2018. gada novembrī / decembrī veiktais pētījums parādīja, ka:

  • 10 pašvaldībās ar visaugstākajām cenām par atkritumu apsaimniekošanu visi atkritumu apsaimniekotāji pieder vienai vai vairākām pašvaldībām, nav neviena privāta uzņēmuma.
  • 10 pašvaldībās ar viszemākajām cenām par atkritumu apsaimniekošanu visi atkritumu apsaimniekotāji ir privāti uzņēmumi, tikai ar vienu izņēmumu.
  • Pašvaldībām piederošo atkritumu apsaimniekotāju uzņēmumi nodrošina pakalpojumu par vidēji 16% dārgāku gala cenu, nekā to dara privātie uzņēmēji.
  • Neraugoties uz to, ka atkritumu apsaimniekošana ir ienesīgs bizness, pašvaldību uzņēmumu piedāvātie atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumi ir dārgāki un tie strādā ar zaudējumiem (2017. gads).

Foto: Ernests Dinka, Saeima

Daniels Pavļuts Es ticu, ka Latvija var kļūt par vienu no izcilākajām mazajām valstīm pasaulē – gudru, modernu un taisnīgu. Vairāk »
Programma
Nevienlīdzību varam mazināt ar visiem pieejamiem moderniem, kvalitatīviem pakalpojumiem, ar jaunu vienlīdzīgu iespēju radīšanu, ar gudru un taisnīgu nodokļu politiku un valsts atbalstu ilgtspējīgai attīstībai un modernas, iekļaujošas ekonomikas struktūras veicināšanai.
Visa Programma

Back to top