Marija Golubeva kopā ar kolēģiem aicina aizsargāt dzīvniekus Aktualitātes, Jaunumi
05.12.2019

Marija Golubeva kopā ar kolēģiem aicina aizsargāt dzīvniekus

Lai nodrošinātu labus dzīves apstākļus visu sugu dzīvniekiem un aizsargātu tos pret cietsirdīgu izturēšanos, “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas deputātes Dace Rukšāne-Ščipčinska un Marija Golubeva kopā ar kolēģiem rosina grozīt Dzīvnieku aizsardzības likumu.

“Šo priekšlikumu mērķis ir radīt efektīvu mehānismu, kā valsts, pašvaldības un iedzīvotāji sadarbībā viens ar otru atklāj un novērš cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Latvija ir izsenis turējusi dzīvniekus augstā vērtē un ar šiem grozījumiem mēs to nostiprinām likumā,” tā Marija Golubeva, kustības “Par!” valdes locekle un “Attīstībai / Par!” frakcijas deputāte.

“Latvijas sabiedrība vairs nav gatava klusuciešot noskatīties, kā dzīvnieki cieš. Latvijā tiek pieļauta virkne pārkāpumu pret dzīvniekiem, jo mums valsts līmenī nav ieviesta sistēma, kā apzināt un reģistrēt valstī esošos dzīvniekus un pieprasīt atbildību no viņu turētājiem,” norāda viena no likumprojekta virzītājām Dace Rukšāne-Ščipčinska, “Attīstībai / Par!” frakcijas deputāte.

Lai aizsargātu dzīvniekus pret vardarbību un ciešanām, tiek rosināts ieviest virkni labas pārvaldības principus, kas aizsargātu visus dzīvniekus – istabas, vaislas, klaiņojošos u.c. Tiek rosināts noteikt, ka personām, kuras ir sodītas par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, tos konfiscē un aizliedz turēt dzīvniekus arī turpmāk. Lai Pārtikas un veterinārais dienests varētu efektīvāk izmeklēt vardarbīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, nepieciešams skaidri definēt, kādas ir Pašvaldības un Valsts policijas atbildību jomas. Lai iedzīvotāji varētu oficiāli piedalīties pārkāpumu pret dzīvniekiem atklāšanā un novēršanā, paredzēts ieviest jaunu statusu – sabiedriskais dzīvnieku aizsardzības inspektors, kurš kopā ar pašvaldību varēs atklāt un novērst vardarbību pret dzīvniekiem. Savukārt lai uzlabotu dzīvnieku patversmes iemītnieku izredzes turpināt dzīvi ar labdabīgiem saimniekiem, nepieciešams paredzēt, ka dzīvnieki tiek turēti patversmē vismaz 30 dienas, nevis 14, kā tas ir šobrīd.

Likuma grozījumi sagatavoti sadarbībā ar nodibinājumu “Dzīvnieku policija”, kas pārstāv 33 dzīvnieku aizsardzības organizācijas, kā arī konsultējoties ar dzīvnieku patversmēm “Labās mājas” un “Ulubele”, Latvijas Kinoloģisko federāciju, biedrību “Dzīvnieku brīvība”, Latvijas Veterinārārstu biedrību, kā arī valsts iestādēm un institūcijām


Back to top