Saeima 1. lasījumā atbalsta grozījumus pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtībā Aktualitātes, Jaunumi
12.12.2019

Saeima 1. lasījumā atbalsta grozījumus pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtībā

Saeimā 1. lasījumā atbalstīti grozījumi likumā “Par pašvaldībām” un “Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā”, kas stiprinās demokrātiju un ļaus lietderīgāk izmantot finanšu resursus.

Ārkārtas vēlēšanu kārtība šobrīd

Šobrīd likumā noteikts, ja, ja dome tiek atlaista un līdz kārtējām domes vēlēšanām ir palikuši mazāk nekā 15 mēneši, jaunas domes vēlēšanas rīkotas netiek un pagaidu administrācija strādā līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā dome. Tā kā administrācija nav vēlēta institūcija, 15 mēnešu termiņš ir pārāk garš un nedemokrātisks, mazinot vēlētāju uzticību domei.

Jaunie grozījumi paredz, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši vairāk nekā 24 mēneši, kas ir puse no domes darbības termiņa, tad tas ir pietiekami garš laika periods, lai varētu finansēt jaunu vēlēšanu organizēšanu un jaunā dome varētu nostrādāt līdz jaunām vēlēšanām. 

Tomēr, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no 9 līdz 24 mēnešiem, tad jaunās vēlēšanās domi ievēlē uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu un vēl nākamajiem 4 gadiem.  Šie grozījumi ļaus izmantot finanšu līdzekļus lietderīgi, ietaupot ar vēlēšanām saistītos izdevumus, kā arī ļaus domei veidot ilgtermiņa politiku pašvaldībā.

Savukārt, ja dome ir atlaista normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un līdz vēlēšanām ir palikuši mazāk par 9 mēnešiem, finansiālu apsvērumu dēļ jaunas domes vēlēšanas netiek organizētas, un domē līdz nākamajām kārtējām vēlēšanām strādā pagaidu administrācija.

“Pamattermiņš netiek mainīts. Tie paliek četri gadi. Mēs runājam tikai un vienīgi par ārkārtas situācijām, kuras var izveidoties tad, ja tiek pamatoti atlaistas domes,” Saeimas debatēs norādīja Daniels Pavļuts, “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas un Kustības “Par!” vadītājs.

Par grozījumiem notika plašas, demokrātiskas debates

“Divu dienu garumā komisijā mums tiešām bija ļoti plašas diskusijas par abiem likumprojektiem, kas ir skatāmi kopā. Es teiktu, ka debates un diskusijas šo divu sēžu garumā bija vienas no vislielākajām un visplašākajām, kādas šajā sasaukumā es esmu redzējis. Šie jautājumi tika apskatīti no visdažādākajiem aspektiem,” teica Artūrs Toms Plešs, “Attīstībai / Par!” frakcijas vadītāja vietnieks un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijas loceklis.

Dažādi tiesību un konstitucionālo tiesību eksperti sniedza savu viedokli par šiem likumprojektiem un norādīja, ka tā ir politiska izšķiršanās. Politiķiem diskutējot jānonāk līdz labākajam viedoklim, kādā veidā mēs organizējam pašvaldību vēlēšanas.

Šie grozījumi uz 2. lasījumu vēl ir jāizskata Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijā, kurā “Attīstībai / Par!” pārstāv frakcijas vadītāja vietnieks Artūrs Toms Plešs un frakcijas deputāte Dace Bluķe. Pēc tam Saeims lems par grozījumu pieņemšanu steidzamības kārtā – 2. lasījumā.

Foto: Ieva Ābele, Saeima


Back to top