Apvienība “Attīstībai/Par!” aicina valdību pārraudzīt “Rail Baltica” projektu Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
04.12.2019

Apvienība “Attīstībai/Par!” aicina valdību pārraudzīt “Rail Baltica” projektu

Apvienība “Attīstībai/Par!” ārkārtas frakcijas sēdē vienojās izsūtīt vēstuli premjerministram Krišjānim Kariņam par atbalstu AS “RB Rail” darbinieku aicinājumam pārraudzību pār projektu nodot Baltijas valstu premjerministriem, kā arī aicināja valdību aktīvi iesaistīties projekta tālākajā virzībā atbilstoši valsts interesēm.

27. novembrī Baltijas valstu kopuzņēmuma AS “RB Rail” 62 darbinieki nāca klajā ar publisku paziņojumu, kurā tika vērsta uzmanība uz sistemātiskām problēmām dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” projekta vadībā, kā arī paustas bažas par kritisko stāvokli, kādā projekts atrodas.

Saeimas frakcijas “Attīstībai / Par!” deputāti ir iepazinušies ar situāciju uzņēmumā un saskata nopietnus riskus projekta tālākajā virzībā. “Rail Baltica” šobrīd ir svarīgākais Latvijas infrastruktūras projekts, kas sniegs ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā Latvijā un visā Baltijā, samazinās gaisa piesārņojumu un veicinās videi draudzīga transporta izmantošanu, ne tikai veidojot modernu valsti, bet arī mazinot ietekmi uz klimatu. Turklāt, ņemot vērā gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu, projekts ir īpaši būtisks reģionālās pasažieru satiksmes attīstībai un loģistikas nodrošināšanai jauno industriālo zonu ražotnēm.

Projekta izmaksas plānotas 6 miljardu eiro apmērā. Lai tik vērienīgu projektu īstenotu atbildīgi, caurspīdīgi un sabiedrības interesēs, valsts uzdevums ir nodrošināt tā kvalitatīvu pārvaldību. Tāpēc AS “RB Rail” darbinieku paustie fakti par iekšējās organizācijas sadrumstalotību un nepietiekamu projekta koordināciju dažādu sektoru, nozaru un valstu līmenī ir satraucoši un prasa tūlītēju rīcību. 

“Attīstībai / Par!” uzskata, ka situācija, kad gada laikā vairākas reizes tiek veiktas izmaiņas projekta augstākajā vadībā, kad no projekta pēkšņi atkāpies gan tā izpilddirektors, gan tehniskais direktors, turklāt projekta koordinatora, visu trīs Baltijas valstu kopuzņēmuma “RB Rail” darbinieki, pieprasa “RB Rail” uzraudzības padomes priekšsēdētāja atkāpšanos un apšauba jaunā pagaidu izpilddirektora atbilstību amatam (vēršot uzmanību uz minēto divu amatpersonu nekompetenci un interešu konfliktu), prasa nekavējošu valsts augstāko amatpersonu iesaisti, lai nodrošinātu projekta tālāku virzību atbilstoši labas pārvaldības principiem.


Back to top