Saeima atbalsta veselības ministres Ilzes Viņķeles darbu; demisija nebūs Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
28.11.2019

Saeima atbalsta veselības ministres Ilzes Viņķeles darbu; demisija nebūs

Šodien, 28. novembrī, Saeima noraidīja opozīcijas pieprasīto veselības ministres un “Attīstībai / Par!” valdes locekles Ilzes Viņķeles demisiju. “Attīstībai / Par!” deputāti Saeimas sēdē uzsvēra, ka ministre ir paveikusi nozīmīgu darbu un viņai ir jāļauj turpināt to darīt.

E-veselībā plānota tā, lai labi strādā katrā nozarē

“Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Artūrs Toms Plešs uzsvēra, ka līdzšinējā smagnējā E-veselības projekta vadība mainīta uz uzreiz lietojamu risinājumu piegādes pēc agile metodoloģijas, un izveidota lietotāju padome ar ārstiem, farmaceitiem, veselības nozares profesionāļu organizācijām, kā arī @veselibasmin un @VMNVD speciālistiem.

“Padome prioretizējusi veicamos uzlabojumus, un iedziļinās atsevišķu specifisku jautājumu atrisināšanā tā, lai E-veselība labi kalpo katrai veselības aprūpes nozarei – farmaceitiem, ārstiem un citiem. Tas ir solis efektīvas e-veselības virzienā!” @ArtursToms.

Valsts nodrošināti bezmaksas pakalpojumi pusaudžu psihiskās veselības uzlabošanai

“Attīstībai / Par!” frakcijas deputāts Mārtiņš Šteins ziņoja, ka Latvija ieņem 6. vietu Eiropas Savienībā pēc paveikto pašnāvību skaita 15 – 19 gadu vecuma grupā. Šajā pašā vecuma grupā pēc puišu statistikas esam 5. vietā.  Lai to risinātu, Veselības ministrija ar partneriem oktobrī atklāja valsts apmaksātu palīdzību pusaudžiem ārpus slimnīcas telpām depresijas un pašnāvības riska mazināšanai.

Izveidotā programmu pusaudžiem depresijas un pašnāvības riska mazināšanai tiek īstenota kopā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, nodibinājumu “Bērnu slimnīcas fonds” un pērn izveidoto Pusaudžu resursu centru, kas atrodas Rīgā un Liepājā,” – Mārtiņš Šteins.

Primārā veselības aprūpe tuvāk mājām, bet sarežģītas operācijas – izcilības centros

“Latvijā olnīcu vēža pacientu mirstība vienā reģiona slimnīcā, kur šādu pacientu skaits ir mazs, bija 1,5 reizes augstāka nekā citā slimnīcā, kurā konkrētās diagnozes pacientu skaits ir liels un šīs slimnīcas darbības intensitāte līdz ar to daudz augstāka,” teica AP! deputāte  @dacebluke.

Mazajās slimnīcās pacientu plūsmas apjoms neļauj nodrošināt pietiekamu pieredzes līmeni! Iniciatīva optimizēt slimnīcu tīklu nenozīmē slimnīcu skaita samazināšanu – tas nozīmē nodrošināt primāro aprūpi tuvu dzīvesvietai, bet sarežģītākas operācijas – izcilības centros.

Veselības aprūpe pienākas visiem, nevis tikai “pareizajiem” nodokļu maksātājiem

“Divu veselības pakalpojumu grozu likvidēšana novērsa Latvijas cilvēku dalīšanu „pareizajos” un „nepareizajos” nodokļu maksātājos, un nepadarīja ārstus par nodokļu inspektoriem. Cienīsim Satversmē noteikto, ka valsts aizsargā cilvēka veselību, un visi cilvēki ir vienlīdzīgi!” Marija Golubeva

Viņķeles iesāktais darbs farmācijas nozarē ir jāturpina

AP! frakcijas deputāts un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs Andris Skride uzskaitīja Ilze Viņķeles paveiktos darbus farmācijā:

1. Sākts darbs pie zāļu uzcenojuma mazināšanas.

2. Stingrāka lieltirgotavu un ražotāju uzraudzība.

3. Tiek pārskatīti vairāki cenu veidošanas elementi.

4. Tiek plānots atvieglot aptieku izvietojuma kritērijus mazāk apdzīvotās vietā.

“Tie ir vien daži no ministres svarīgākajiem darbiem un iecerēm farmācijas jomā, kas tiek īstenoti līdzās citiem uzdevumiem, lai sakārtotu veselības aprūpes jomu. Ir nepieciešams turpināt darbu pie iesāktā un ticu, ka ministres kundzei tas pilnībā izdosies!” AndrisSkride

Viņķele ir pirmā, kas valsts līmenī risina psihiskās veselības jomu

Veselības ministrijas izstrādātais un ievestais Psihiskās veselības uzlabošanas plāns 2019.-2020. gadam paredz nodrošināt iedzīvotājiem uz pierādījumiem balstītu, iespējami mūsdienīgu, kvalitatīvu un viņu vajadzībām atbilstošu psihiskās veselības aprūpes pieejamību, kā arī ieviest mūsdienīgu jaunu ārstēšanas pieeju, kad cilvēka veseļošanos atbalstīs multidisciplināra komanda, kurā ir ne tikai ārsts psihiatrs, bet arī citi speciālisti – psihologi, mākslu terapeiti, fizioterapeiti, ergoterapeiti un citi konkrētam indivīdam nepieciešamie eksperti.

Beidzot mēs sākam runāt par šo problēmu valstiskā līmenī, un es uzskatu, ka šīs kompleksās tēmas pacelšana ir ministres Viņķeles nopelns, pauda Dace Rukšāne Ščipčinska.

“Atceros ar kādu negāciju un aizspriedumu vilni man nācās sastapties, kad es publiski pastāstīju par depresiju un savu cīņu pret to. Man ir paveicies, jo man ir lieliska un atbalstoša ģimene, draugi un terapeiti, kas ļauj man rūpēties par savu garīgo veselību. Bet es varu ļoti labi iedomāties, kā tas ir, kad esi pavisam viens ar savām problēmām,” – tā Dace Rukšāne-Ščipčinska.

Foto: Ernests Dinka, Saeima


Back to top