Atbalsta Veselības ministrijas piedāvāto darba samaksas palielinājuma sadales veidu Fakti, Jaunumi
22.11.2019

Atbalsta Veselības ministrijas piedāvāto darba samaksas palielinājuma sadales veidu

Veselības nozares Stratēģiskās padomes* sēdē dalībnieki pauduši atbalstu Veselības ministrijas redzējumam par nākamā gada budžetā paredzēto papildu 60,1 miljona eiro sadales veidu ārstniecības personu zemāko mēnešalgu palielinājumam.

Notikušās sēdes laikā padomes locekļi atzina, ka ārstniecības personu darba samaksas pieauguma apmērs neatbilst iepriekš plānotajam un Veselības aprūpes finansēšanas likumā paredzētajam. Vienlaikus viņi pauda atbalstu veidam, kā pieejamo finansējumu plānots novirzīt mediķu atalgojuma palielinājumam.

Jau ziņots, ka papildu piešķirtais finansējums ārstniecības personu darba samaksas palielināšanai ļaus nākamgad zemākās mēnešalgu likmes ārstiem, māsām, ārstu palīgiem, vecmātēm, māsu palīgiem un citiem mediķiem palielināt par 10%. Savukārt rezidentiem zemāko darba samaksu plānots palielināt par 20%.

Veselības ministrijas noteiktie ārstniecības personu atalgojuma palielināšanas pamatprincipi nosaka, lai nodrošinātu, ka piešķirtais finansējums maksimāli efektīvi tiek novirzīts paredzētajam mērķim – zemāko algu palielināšanai, Nacionālais veselības dienests (NVD), slēdzot līgumus par valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu paredzēs līgumā nosacījumu finansējumu novirzīt darba samaksas palielināšanai, kas nepārsniedz trīs vidējās tautsaimniecībā nodarbināto mēnešalgas. 

Tāpat mērķis ir turpināt nodrošināt darba samaksas pieaugumu ārstniecības personām stacionārā veselības aprūpē lielākā apmērā, lai stacionārām ārstniecības iestādēm nodrošinātu finansējumu papildus izdevumus obligāto piemaksu segšanai darbam diennakts režīmā.

10% pieaugums plānots arī ģimenes ārstiem, Veselības ministrijas padotības iestāžu ārstniecības personām un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājiem.

Kopumā tas nozīmē, ka, piemēram, sertificētu ārstu zemākā mēnešalga pieaugtu par 108 eiro (no 1079 eiro 2019.gadā līdz 1187 eiro 2020.gadā) un sertificētu māsu un ārstu palīgu zemākā mēnešalga palielinātos par 71 eiro (714 uz 785 eiro).  

*Veselības ministrijas veselības nozares stratēģiskā padome ir konsultatīva un koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir iesaistīt veselības nozares biedrības, asociācijas, valsts un pašvaldību institūcijas veselības politikas veidošanā un īstenošanā.



Back to top