Veselības ministrija gatavojas no nākamā gada vidus apmaksāt medicīnisko uzturu Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
15.11.2019

Veselības ministrija gatavojas no nākamā gada vidus apmaksāt medicīnisko uzturu

Veselības ministrija nākamajā gadā nozares budžeta ietvaros gatavos risinājumus, lai uzsāktu valsts apmaksātu enterālās un parenterālās barošanas maisījumu apmaksu ambulatorajiem pacientiem, kas ļaus novērst situāciju, kad pēc izrakstīšanās no slimnīcas pacients finansiālu apsvērumu dēļ nevar iegādāties nepieciešamo speciālo uzturu.

Šobrīd valsts apmaksā gan enterālo, gan parenterālo barošanu, pacientam uzturoties stacionārā, kā arī šie speciālie maisījumi tiek nodrošināti bērniem līdz 18 gadu vecumam, ja viņi atrodas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē.

Izmaiņas varētu tikt ieviestas jau nākamā gada vidū

Lai nodrošinātu nepieciešamās izmaiņas, tiks risināti jautājumi par finansējuma nodrošināšanu, centralizētā iepirkuma veikšanu, kā arī pārtikas loģistikas ķēdes izveidi.

Jau ziņots, ka, plānojot 2020.gada budžetu, Veselības ministrija pirmo reizi jaunajās politiskajās iniciatīvās bija iekļāvusi pasākumus enterālās un parenterālās barošanas nodrošināšanai mājās pieaugušajiem, kam būtu nepieciešami kopumā ap 735 tūkstošiem eiro.

Ierobežota finansējuma apstākļos, papildu finansējums šo iniciatīvu apmaksai netika piešķirts, vienlaikus Veselības ministrija, vērtējot nozares budžeta izpildi un iepriekš veiktos efektivizācijas pasākumus, plāno rast nepieciešamos līdzekļus, lai nākamā gada laikā varētu uzsākt enterālās un parenterālās barošanas maisījumu apmaksu ambulatori.

Šobrīd sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu un nozares ekspertiem ir uzsākts darbs, lai risinātu tehniskos jautājumus maisījumu iegādei, izmaksu efektīvas loģistikas nodrošināšanai, kā arī precīzi definētu kritērijus valsts apmaksātā pakalpojuma saņemšanai.

*Enterālā barošana ir barības vielu ievadīšana tieši kuņģī vai zarnu traktā, izmantojot tur ievietotu zondi. Šo barošanas veidu izmanto, ja pacients nespēj uzņemt pārtiku caur muti. 
** Parenterālā barošana ir cilvēka mākslīgā barošana, apejot gremošanas traktu un barības vielas ievadot vēnā.


Back to top