Latvija beidzot piešķirs pilsonību jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
17.10.2019

Latvija beidzot piešķirs pilsonību jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem

Lai pārtrauktu Latvijas bērnu šķirošanu savējos un nepilsoņos un automātiski piešķirtu pilsonību visiem jaundzimušajiem bērniem, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma “Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem” likumu.

Latvijas pilsonības automātiska piešķiršanu visiem bērniem, kas dzimuši pēc 2020. gada 1. janvāra, ir reāls un praktisks solis saliedētas sabiedrības un stipras, pašpārliecinātas valsts  virzienā. Latvija pieņem visus bērnus, nešķirojot tos savējos un svešajos, un īsteno taisnīgas un sociāli atbildīgas valsts ideālu.

Latvijai ir jāuzticas savas valsts iedzīvotājiem

“Es aicinu jūs uzticēties atjaunotai Latvijas valstij un tās spējai piesaistīt sev šos bērnus un uzticēties arī topošajiem Latvijas pilsoņiem. Ir vairāki pētījumi, kas pierāda, ka valstīs, kur cilvēki savstarpēji vairāk uzticas viens otram, tautsaimniecības izaugsme ir lielāka. Un tur cilvēki arī vairāk uzticas valstij, politiskām partijām un parlamentam.


Saeimas sēdē sacīja Marija Golubeva, “Attīstībai / Par!” deputāte.

Es novēlu savai valstij Latvijai, lai tā kļūst par uzticēšanās lielvalsti. Un domāju, ka mums šodien ir unikāla, vēsturiska iespēja izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu jaundzimušajiem Latvijas bērniem.”

Likums vēl ir jāapstiprina Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Nepilsoņu bērniem vecumā 0-15 gadiem arī būtu automātiski jāpiešķir pilsonība

 “Attīstībai / Par!” rosināja spert platāku soli sabiedrībās saliedēšanā un automātiski piešķirt Latvijas pilsonību visiem nepilsoņu bērniem un jauniešiem vecumā no 0 līdz 15 gadiem. Tie ir aptuveni 2933 cilvēki, kuriem Latvija ir vienīgās mājas.

Jaunietis, kurš ir sasniedzis 16 gadu vecumu, var pats pieteikties pilsonības saņemšanai neatkarīgi no vecāku gribas, līdz ar to pilsonības iegūšana kļūst par viņa atbildību un izvēli, un nebūtu pareizi to uzspiest.

Savukārt par Latvijas pilsonības piešķiršanu bērniem 0 – 15 gadu vecumā lemj viņa vecāks.

Latvija par nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem regulāri saņem kritiku, piemēram, no Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) Bērnu tiesību komitejas. ANO norāda, ka gadījumos, kad vecāki nespēj vai nevēlas patstāvīgi aizsargāt bērna tiesības, valstij ir jāiejaucas un jānodrošina bērna tiesības uz pilsonību.

Nepilsoņa statuss bija pagaidu risinājums, ir pagājuši gandrīz 30 gadi

Nepilsoņa statuss savulaik tika ieviests kā pagaidu risinājums, lai Latvijā dzīvojošie citu bijušās PSRS valstu iedzīvotāji ar laiku iegūtu Latvijas vai citas valsts pilsonību.

Visi Latvijas nepilsoņu bērni ir piederīgi Latvijai un viņi nedrīkst kļūt par vēsturiskās situācijas un praktisku šķēršlu ķīlniekiem. Latvija nevar atļauties atsvešināt cilvēkus, kas visādi citādi ir piederīgi Latvijas tautai. 

Jau šobrīd 80% no nepilsoņiem izvēlas Latvijas pilsonību saviem bērniem

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopotā statistika liecina, ka:

  • jau šobrīd aptuveni 80% no nepilsoņiem izvēlas Latvijas pilsonību saviem bērniem,
  • nepilsoņiem, kas sev vai bērniem nav nokārtojuši Latvijas pilsonību, kavēšanās iemesli ir ļoti dažādi un bieži praktiski,
  • medijos izskanējušais apgalvojums, ka nepilsoņa statusā vieglāk ceļot uz Krieviju, ir aktuāls tikai 12% nepilsoņu.
Saeimai bija jāatgādina dažas pamatvērtības

Back to top