Valodu jautājumu pirmsskolās jāskata kopā ar pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem Aktualitātes, Jaunumi, Viedokļi
25.09.2019

Valodu jautājumu pirmsskolās jāskata kopā ar pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem

“Attīstībai / Par!” uzskata, ka latviešu valoda var palīdzēt mazināt etnisko sašķeltību. Jāturpina mācību valodas reformas pieeja, kas mazākumtautībām ļauj apgūt daļu priekšmetu dzimtajā valodā. Vienlaikus nacionālkonservatīvajiem spēkiem būtu jāatbalsta pilsonības piešķiršana nepilsoņu bērniem.

Mēs esam iepazinušies ar priekšlikumu par latviešu valodas mācību iespējas nodrošināšanu pašvaldību mazākumtautību bērnudārzos. “Attīstībai / Par!”, kurā ietilpst Kustība “Par!”, uzskata, ka, līdztekus citām problēmām sabiedrībā, viena no lielākajām ir etniskā sašķeltība. Latviešu valoda var kalpot kā pamats, uz kura veidoties saliedētai sabiedrībai.

Latviešu valoda ir pamats, jāturpina iespēja apgūt daļu priekšmetu dzimtajā valodā

Atbilstoši jau iepriekš apstiprinātajai mācību valodas reformai, skolās tiek pakāpeniski ieviesta lielāka latviešu valodas klātbūtne, kad pamatpriekšmeti tiek apgūti valsts valodā. Jāturpina īstenot šīs reformas pieeja, kas saglabā mazākumtautību tiesības kopt savu kultūru, dzimtajā valodā apgūstot literatūru un kultūru.

Valodu jautājumu jāskata kontekstā ar pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem

AP! uzskata, ka latviešu valodas jautājums bērnudārzos skatāms kopsakarā ar nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem – kā viens, tā otrs ir solis pretī etniskās plaisas mazināšanai.

AP! frakcijas vadītājs un Kustības “Par!” vadītājs Daniels Pavļuts aicināja koalīcijas partnerus ceturtdien, 26. septembrī, gaidāmajā balsojumā Saeimā atbalstīt vismaz bijušā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nostāju par to, ka nepilsoņu statuss vairs netiktu piešķirts bērniem, kuri dzims pēc 2020. gada 1. janvāra.

Ņemot vērā to, ka plānots atrisināt latviešu valodas pieejamību visos izglītības līmeņos, arī nacionāli konservatīviem spēkiem nebūtu jāiebilst nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšanai nākotnē vēl tikai gaidāmajiem bērniem. Runa ir par pilsonības piešķiršanu dažiem desmitiem dzimušo nepilsoņu bērnu gadā.

Valdībai un Saeimai ir jānorāda skaidrs ceļš, kā nonāksim pie vienotas izglītības sistēmas, kurā visos līmeņos būs nodrošināta apmācība latviešu valodā – piedāvātais likumprojekts dotu simbolisku signālu, tomēr to nepieciešams papildināt ar skaidriem ieviešanas nosacījumiem, pārejas noteikumiem par šādas sistēmas spēkā stāšanos, finansēšanu un citiem nosacījumiem.


Back to top