“Attīstībai / Par!” piedāvā mainīt likumu un novērst monopolu atkritumu saimniecībā Aktualitātes, Jaunumi
11.09.2019

“Attīstībai / Par!” piedāvā mainīt likumu un novērst monopolu atkritumu saimniecībā

Krīze atkritumu apsaimniekošanā bija novēršama, un atbildība ir jāuzņemas Rīgas domei. “Attīstībai / Par!” rosinās grozīt likumu un nepieļaut iespēju pašvaldībām nodot atkritumu saimniecību vienam uzņēmumam līdz pat 20 gadiem bez konkurences.

Pavļuts: labosim likumu, lai novērstu monopolu atkritumu apsaimniekošanā

“Attīstībai / Par!” (AP!) frakcijas vadītājs un Kustības Par! vadītājs Daniels Pavļuts: “Atkritumu saimniecības juceklis bija paredzams un novēršams, un Rīgas domei ir jāuzņemas atbildība. Šobrīd spēkā esošais, iepriekš Saeimā pieņemtais Atkritumu apsaimniekošanas likums nenovērš nesamērīgu un konkurenci kropļojošu monopolu atkritumu apsaimniekošanā. Šo kļūdu mēs labosim kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), gatavojot jauno atkritumu apsaimniekošanas plānu.”

VARAM aicina izsludināt ārkārtas situāciju

Kā otrdien, 10. septembrī, tika ziņots, VARAM ministrs un AP! līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce aicināja Ministru Kabinetu (MK) izsludināt ārkārtējo situāciju Rīgas pašvaldībā saistībā ar izveidojušos krīzi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jomā galvaspilsētā. Tas ir īpašs pagaidu regulējums, kas ļaus VARAM skrupulozi uzraudzīt Rīgas domes rīcību, lai nodrošinātu nepārtrauktu atkritumu izvešanu, neradītu haosu pakalpojuma sniegšanā un novērstu vides un iedzīvotāju veselības apdraudējumu. Šodien plkst. 16.00 MK lems par ārkārtas situācijas izsludināšanu.

VARAM parlamentārais sekretārs un AP! frakcijas vadītāja vietnieks Artūrs Toms Plešs: “Situācija ar atkritumu apsaimniekošanu Rīgā ir ļoti satraucoša un nopietna. Diemžēl esam nonākuši tik tālu, ka VARAM bija jāpilda Rīgas domes pienākums un jāpiedāvā risinājums, lai novērstu vispārēju krīzi atkritumu apsaimniekošanā, kas var radīt draudus gan cilvēku veselībai, gan kopējai labklājībai. Šī ir situācija, kurai nepieciešams ārkārtas risinājums, lai nākamnedēļ Rīgas ielās neuzkrātos atkritumu kalni.”

Ņemot vērā Konkurences padomes lēmumu apturēt koncesijas līguma ar A/S “Tīrīga” izpildi, VARAM uzskata par nepieciešamu pastiprināt pašvaldības darbības uzraudzību.

Foto: Ieva Ābele, Saeima


Back to top