Ilze Viņķele uzrunā ANO: Finansējums veselības aprūpei ir ilgtermiņa ieguldījums Aktualitātes, Jaunumi
25.09.2019

Ilze Viņķele uzrunā ANO: Finansējums veselības aprūpei ir ilgtermiņa ieguldījums

Veselības aprūpes sistēmas attīstība nav iespējama bez veselības aprūpes darbiniekiem, kā arī nepieciešamā finansējuma, kas ir ilgtermiņa ieguldījums, tā savā uzrunā Ņujorkā, ASV, notikušajā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Augsta līmeņa sanāksmē par vispārējo veselības aprūpi sacīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Veselības ministre savā runā norādīja, ka veselības aprūpei un tās pieejamībai ir jāieņem nozīmīga vieta politikas veidotāju dienaskārtībā.

Vienlaikus veselības ministre uzsvēra, ka lēmumu plānošanai jāiet roku rokā ar informācijas kampaņām un komunikāciju ar sabiedrību, pacientiem un ekspertiem.

Grētas Tūnbergas paraugs rāda, ka cilvēki gaida izlēmību

Viņa arī uzsvēra, ka valstis pietiekami ilgi bijušas pārdomās par efektivitāti, taču beidzot pienācis laiks arī rīkoties. Par piemēru ministre minēja arī klimata aktīvisti Grētu Tūnbergu, skaidrojot, ka drosme iestāties par visai sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem pamatoti gūst atsaucību.

Tāpat savā uzrunā ANO Augsta līmeņa sanāksmē ministre norādīja uz nepieciešamību būt vienotiem pret maldinošām informēšanas kampaņām, piemēram, kas tiek vērstas pret vakcināciju.

Kļūdas veselības aprūpē maksā dārgi

Veselības ministre arī sacīja, ka kļūdas veselības aprūpē var būt ārkārtīgi dārgas, tomēr tāpēc valstis var dalīties savās zināšanās un mācīties no tām.

“Piemēram, Latvija. Ekonomikas lejupslīdes laikā mums izdevās izstrādāt programmu, kas bija īpaši vērsta, lai atbalstītu nabadzīgas un maznodrošinātas personas. Tagad esam īstenojuši pasākumus, lai palielinātu ģenērisko zāļu lietošanu un samazinātu birokrātiju ārstiem, lai tie varētu veltīt vairāk sava laika pacientiem. Mēs esam vairāk nekā gatavi dalīties savā pieredzē,”

apliecināja Ilze Viņķele.

Darba vizītes laikā ministre arī piedalījās diskusijā par vispārējās veselības aprūpes politikas iespējām veicināt taisnīgumu un dzimumu līdztiesību, kā arī vairākās augsta līmeņa paneļdiskusijās par veselības aprūpi, nevienlīdzības mazināšanu, kā arī labāku atbalsta sniegšanu valdībām, lai sasniegtu veselīgu dzīvi un labklājību visiem.


Back to top