Sabiedrības integrācijas fonda likums nodots Saeimai otrreizējai caurlūkošanai Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
02.07.2019

Sabiedrības integrācijas fonda likums nodots Saeimai otrreizējai caurlūkošanai

Šodien, 2. jūlijā, Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) likums ir papildināts un nodots Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Saeima 6. jūnija sēdē galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas SIF likumā, kuras rosināja arī “Attīstībai / Par!” frakcijas deputāti. Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicināja Saeimas deputātus otrreiz caurlūkot pieņemtās izmaiņas SIF likumā, lai uzlabotu padomes darbu un sekmētu sabiedrības integrāciju.

Cilvēktiesību komisija nodeva likumu Saeimai otrreizējai caurlūkošanai

Dace Rukšāne-Ščipčinska, “Attīstībai / Par!” frakcijas deputāte un Saeimas Cilvēktiesību komisijas locekle: “Šodien uzlabojām likumu, paredzot, ka SIF padomes sastāvā būs Ministru Prezidenta pārstāvis (nevis pats premjers) un SIF padomes sēdes būs pilntiesīgas, ja tajās piedalīsies vismaz septiņi padomes locekļi. Esmu ļoti priecīga un gandarīta, ka mans darbs pie šī likuma noslēdzies ar šādu rezultātu.”

Inese Voika, “Attīstībai / Par!” frakcijas deputāte: “Svarīgi, lai Latvijas pilsoniskā sabiedrība saņemtu finansiālu atbalstu savam darbam visiem saprotamā veidā, bez liekas birokrātijas, bet ar savstarpēju atbildību. Sabiedrības integrācijas fonds ir tas instruments, kam šis atbalsts valsts vārdā jānodrošina. Pieņemtie likuma grozījumi uzlabos fonda pārvaldību un būs pirmais solis SIF darbības uzlabošanā, lai atbalstītu pilsonisko sabiedrību.”

SIF padome efektīvāka un ar lielāku NVO pārstāvniecību

Ar 6. jūnija lēmumu tika samazināts padomes locekļu skaits no 18 uz 10 locekļiem. Tika izslēgti plānošanas reģionu pārstāvji un tika noteikts, ka sastāvā ir Ministru prezidents un kultūras ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, labklājības ministrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, tieslietu ministrs (vai ministru pārstāvji), kā arī četri nevalstisko organizāciju pārstāvji, nodrošināta lielāku nevalstiskā sektora līdzdalību. Turklāt nevalstiskā sektora pārstāvji saņems atlīdzību par darbu padomē.

Likumam stājoties spēkā, fonda jaunā padome izsludinās konkursu uz izpilddirektora vietu, kuram noteikts darba termiņš – pieci gadi – un ne vairāk kā divi termiņi pēc kārtas. 

13. Saeimas deputāti, Latvijas Republikas Kultūras ministrija un NVO pārstāvji panāca SIF likuma grozījumu izstrādi un pieņemšanu sešu mēnešu laikā. 12. Saeimā grozījumi tika skatīti trīs gadus, bet bez rezultāta. Latvijas NVO un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji atklātā vēstulē Saeimai lūdza beidzot panākt izmaiņas SIF darbībā. 

Saeima varētu skatīt likumu otrreizējā caurlūkošanā nākamajā ārkārtas sesijas sēdē, kas notiks 8. jūlijā.


Back to top