Dzīvesbiedru likums sargās un nodrošinās ģimeņu tiesisko aizsardzību Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
18.06.2019

Dzīvesbiedru likums sargās un nodrošinās ģimeņu tiesisko aizsardzību

Viena no “Attīstībai / Par!” pamatvērtībām ir taisnīgums Latvijā. Ar to mēs saprotam nepieciešamību pēc vienlīdzības ģimenēs, to, ka valsts atbalsta arī viena vecāka ģimenes, aizsargā pret vardarbību un rūpējas par dzīvesbiedru tiesībām saņemt faktisku ģimenes dzīves aizsardzību.

Atbalstot biedrību “Tēviem” un “Marta” un kustības “Dzīvesbiedri” iniciatīvu atzīt faktisku dzīvesbriedu savienību arī starp personām, kuras nav noslēgušas līgumus vai laulību, apvienības “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcija kopā ar frakciju “Jaunā Vienotība” ir iesniegusi tālākvirzīšanai Dzīvesbiedru likumu. 

“Mēs nevēlamies radīt sensāciju, bet gan atspoguļot Latvijas realitāti. Sargāt visas ģimenes, kuras Latvijā pašlaik netiek aizsargātas – tās, kuras kāda iemesla dēļ nav stājušās laulībā. Valsts nevar nevienu spiest laulāties, bet var aizsargāt ikvienu.

Mēs ticam labajam cilvēkā, tomēr zinām ka ir lietas, kuras nevar paredzēt. Mēs sakārtojam attiecības likumiski, kamēr esam laimīgi, un kamēr mums viss ir kārtībā. Mēs nekautrējamies runāt par naudu un veselību, kamēr ar to viss ir kārtībā. Mēs darām visu lai mūsu izveidotā pasaule būtu drošībā, taču ne vienmēr viss ir tik skaisti, Dzīvesbiedru likums ir solītis tuvāk uz šo ideālo un skaisto pasauli,” uzskata viena no likumprojekta iesniedzējām Marija Golubeva, frakcijas “Attīstībai / Par!” deputāte un Saeimas sekretāra biedre.  

Dzīvesbiedru likuma projekts paredz noteikt iespēju cilvēkiem notariāli slēgt dzīvesbiedru līgumu, kā arī tiesai atzīt faktisko dzīvesbiedru savienību starp personām, kuras nav noslēgušas līgumus.

Praktiski tas nozīmē regulēt dzīvesbiedru, kuru starpā noslēgts dzīvesbiedru līgums, personiskās un mantiskās attiecības, kā arī noteikt gadījumus, kuros pastāv faktiskā dzīvesbiedru savienība, nodrošinot šo personu tiesību uz ģimenes dzīves aizsardzību. 


Back to top