“Attīstībai / Par!” rosina likumprojektu par labas gribas atlīdzinājumu holokausta upuriem Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
12.06.2019

“Attīstībai / Par!” rosina likumprojektu par labas gribas atlīdzinājumu holokausta upuriem

“Attīstībai / Par!” rosinājusi likumprojektu, kura mērķis ir atjaunot vēsturisko taisnīgumu un ar labu gribu atlīdzināt Latvijas ebreju kopienai vēsturiskās netaisnīgās sekas, kas radušās nacistiskā totalitārā režīma īstenotā holokausta un komunistiskā totalitārā režīma darbības rezultātā Latvijas Republikas teritorijā.

Likumprojekts iesniegts izskatīšanai Saeimas sēdē, kas notiks 13. jūnijā. 

“Latvieši zina, kas ir vēsturiskais taisnīgums, jo arī Latvijas valstiskuma atjaunošana bija vēsturiskā taisnīguma atjaunošana latviešu nācijai. Šobrīd Latvijas valstij ir iespēja atjaunot taisnīgumu attiecībā uz tautas daļu, kas tika iznīcināta nacistiskā totalitārā režīma īstenotā holokausta un komunistiskā totalitārā režīma darbības rezultātā mūsu valsts teritorijā. Esam atraduši pieeju, kas ļaus ievērot visu Latvijas ebreju kopienas pārstāvju intereses, veicot samērīgu un godīgu atlīdzinājumu holokausta upuriem,” saka Daniels Pavļuts, “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas vadītājs

“Šī tēma ir apspriesta, bet ne risināta daudzu gadu garumā un šobrīd ir īstais laiks, lai caur šīs iniciatīvas īstenošanu nostiprinātu mūsu valsts starptautiskās reputācijas morālo dimensiju un, līdz ar to, mūsu sabiedroto gatavību mūsu valsti nepieciešamības gadījumā aizsargāt.”

2009. gadā 46 valstis, tostarp Latvija, parakstīja Terezīnes deklarāciju, kurā apņēmās veikt atlīdzinājumu holokosta upuriem un ebreju kopienām par viņiem atņemtajiem īpašumiem. 

Savukārt, 2018. gadā maijā ASV prezidents Tramps parakstīja un spēkā stājās likums par taisnīguma atjaunošanu holokosta upuriem, kura ietvaros ASV Valsts departaments 2019. gada novembrī sniegs ziņojumu ASV Kongresam un Prezidentam par Eiropas valstu  progresu šāda atlīdzinājuma īstenošanā un no šis vērtējums var nozīmīgi ietekmēt ASV politiku un tālāko rīcību.

Kopējais plānotais atlīdzinājuma apjoms rosinātā likumprojekta ietvaros ir 4 miljoni gadā, kuri no 2021. gada desmit gadus tiek ieguldīti īpašā Latvijas ebreju kopienu un draudžu padomes izveidotā fondā, skaidri norādot šī atlīdzinājuma izlietošanas mērķus. Kā piemēram, Latvijas ebreju kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošana un saglabāšana, Latvijas sabiedrības integrācijas, vienotības un pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšana, ebreju kopienas un fonda īpašuma apsaimniekošana, kā arī sociālās un materiālās palīdzības sniegšana tiem Latvijas teritorijā Holokaustā cietušajiem, kuri dzīvo ārpus Latvijas.

Fonda valdē paredzēts iekļaut finanšu ministra pārstāvi, lai nodrošinātu pārskatāmu fondam piesķirto valsts budžeta finanšu līdzekļu izlietojumu.

Labas gribas atlīdzinājuma apjoms ir salīdzināms, bet mazāks par Latvijas valsts īpašumā nonākušo Latvijas ebreju kopienu un pilnībā iznīcināto ebreju dzimtu īpašumu kadastrālo vērtību. Šo īpašumu sarakstu un kadastrālo vērtību apkopojumu veikusi Latvijas ebreju kopiena saziņā ar Valsts kanceleju, kas pozitīvas likumprojekta virzības gadījumā tiks nodota tālākam auditam. 


Back to top