Pavļuts: LTV valdes konkursam jānotiek atbilstoši likumam Aktualitātes, Jaunumi
04.04.2019

Pavļuts: LTV valdes konkursam jānotiek atbilstoši likumam

“Attīstībai / Par!” tuvākajā koalīcijas sadarbības padomes sēdē rosinās izvērtēt pieejamos tiesiskos līdzekļus, lai juridiski korekti atrisinātu radušos situāciju ar Latvijas Televīzijas valdes locekļu atlasi, ko organizēja Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome.

“Pienākums rīkoties tiesiski attiecas arī uz neatkarīgām valsts iestādēm. NEPLP īpašais statuss nedod indulgenci NEPLP ignorēt likumu. Mēs jau janvārī brīdinājām padomi, ka iestāde atlasi uz LTV valdes locekļu amatiem rīko neatbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumam un NEPLP saistošajām Vadlīnijām kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu kandidātu atlasei un izvērtēšanai. Diemžēl NEPLP apzināti izvēlējās ignorēt ieteikumu rīkoties tiesiski.

Svarīgi piebilst, ka tagad runa nav par politisku iejaukšanos, bet to, ka kompetentajām iestādēm ir jāpārliecinās, ka atlases process ir atbildis likuma burtam un būtībai,” saka D. Pavļuts, “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs.

Piemēram, atlases komisijā bija obligāti jāpiesaista Politikas koordinācijas centra pārstāvji un neatkarīgi eksperti, kā noteikts Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 31.panta piektajā daļā. NEPLP īpatnēji interpretējusi valdes locekļa amatam noteiktās prasības. Rīkotā konkursa iznākums liek secināt, ka, visticamāk, juridiski un tiesiski korekta procesa gadījumā arī atlases rezultāts būtu citādāks.

“Attīstībai / Par!” cer uz visu koalīcijas partiju atsaucību, lai iespējami ātri atrisinātu radušos situāciju un LTV valdes locekļi tiktu atlasīti likumam un vadlīnijām atbilstošā veidā. Šī ir situācija, kad ikvienam jādomā valstiski, nevis kādu šauru interešu pavadā.

Radusies situācija pamato nepieciešamību ātrāk izstrādāt jaunu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu. Tajā efektīvāk būtu jāregulē jomas, kurās konstatētas problēmas kopš iepriekšējā likuma stāšanās spēkā 2010. gadā, tai skaitā, NEPLP darbība. Jauns mediju likums ir īpaši svarīgs arvien intensīvāka informatīvā kara apstākļos ar mūsu austrumu kaimiņu. Arī šeit nepieciešams ātrāks koalīcijas darbs, lai pabeigtu darbu pie likuma projekta un sāktu tā apstiprināšanu Saeimā.


Back to top