Veselības ministre: vienots veselības aprūpes pakalpojumu klāsts ir ceļš uz modernu veselības aprūpi Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
29.04.2019

Veselības ministre: vienots veselības aprūpes pakalpojumu klāsts ir ceļš uz modernu veselības aprūpi

Valdību veidojošo partiju atbalsts ierosinājumam likvidēt divu grozu veselības aprūpes sistēmu un to aizstāt ar vienotu veselības pakalpojuma klāstu ir ceļš uz modernu veselības aprūpi katram, tā šodien tikšanās laikā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvi Tamāšu Evetovitu (Tamas Evetovits) sacīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis atbalsta Viņķeles rosinātās pārmaiņas

Tikšanās laikā T. Evetovits pauda atbalstu veselības ministres rosinātajām izmaiņām, kā arī uzteica Latvijas vēlmi iespējami plaši piemērot 1% sociālās apdrošināšanas maksājumu visām nodokļu maksātāju grupām un ieviest obligāti iekasējamu nelielu maksājumu tiem, kas neiekļausies sociālajā apdrošināšanā.

Abas amatpersonas arī bija vienisprātis, ka veselības aprūpe nevar tikt izmantota nodokļu iekasēšanas pasākumiem, jo ārstiem un speciālistiem ir jāvelta uzmanība pacientiem.

Veselības ministre I. Viņķele arī pauda gatavību palielināt pieejamā veselības aprūpes finansējuma caurskatāmību, kā arī iestāties par papildu finansējuma nepieciešamību. “Tas ir pareizais ceļš uz modernu un visiem pieejamu veselības aprūpes klāstu,” sacīja ministre.

Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis piedalīsies Saeimas komisijas sēdē

PVO pārstāvis ieradies Latvijā, lai rīt, 30. aprīlī, piedalītos Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē, kurā ar nozares pārstāvjiem diskutēs par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli.

Jau vēstīts, ka aprīļa sākumā Sadarbības sanāksme konceptuāli vienojās par virzīšanos uz obligātu veselības apdrošināšanu Latvijas rezidentiem caur sociālās apdrošināšanas iemaksām, paredzot minimālo iemaksu objektu.

Sadarbības sanāksme rosināja attiecīgās izmaiņas veikt vienlaikus ar plānotām reformām alternatīvo nodokļu režīmos.


Back to top