“Attīstībai / Par!” atbalsta Egilu Levitu Valsts prezidenta amatā Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
02.04.2019

“Attīstībai / Par!” atbalsta Egilu Levitu Valsts prezidenta amatā

Otrdien, 2. aprīlī, partiju apvienība “Attīstībai / Par!” nolēma atbalstīt Egila Levita kandidatūru Valsts prezidenta darbam, un aicina koalīcijas partnerus vienoties par Egila Levita kopīgu izvirzīšanu šim amatam.

Apvienības Pārstāvju sapulce šo lēmumu pieņēma kopsēdē ar “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas deputātiem pēc intensīvām diskusijām par vairākiem potenciālajiem kandidātiem un apvienības biedru tikšanās ar Egilu Levitu klātienē.

“Attīstībai / Par!” drīzumā uzsāks konsultācijas ar koalīcijas partneriem, lai līdz 4. maijam  vienotos un kopīgi izvirzītu Egilu Levitu Valsts Prezidenta amatam.

Pirms 29 gadiem 4. maijā Latvijas Republikas Augstākā Padome pieņēma  Deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, kuras sagatavošanā Egilam Levitam bija īpaša loma.

Apvienības lēmumā par atbalstu Egilam Levitam ir uzsvērts gan kopīgais, gan atšķirīgais Egila Levita un “Attīstībai / Par!” uzskatos un vērtībās: “Attīstībai / Par!” ir sociāli liberāla apvienība, Egils Levits ir nacionāli konservatīvs valstsvīrs. Mēs esam jauns politisks spēks, Egils Levits darbā Latvijas labā ir jau 34 gadus. Lai arī mūsu viedokļi virknē jautājumu atšķiras, mūs vieno izpratne par modernu un tiesisku demokrātiju, kurā valda ne tikai vairākuma griba, bet tiek ievērotas mazākuma tiesības un respektēta dažādība.”

Apvienība apzinās, ka Valsts prezidentam ir jābūt pārpartejiskam un ka neviens iespējamais kandidāts nevarēs vienlaikus atbilst visu partiju vērtībām un mērķiem, tāpēc  plašai koalīcijai Saeimā ir nepieciešams un iespējams tikai kompromisa kandidāts.

Apvienība uzsver, ka ar Egilu Levitu tai saskan redzējums par vienotu Eiropu, sociāli atbildīgu un ilgtspējīgu Latviju un modernu demokrātiju, iekļaujošu Latvijas tautu, un nevienlīdzības mazināšanu, vienlīdzīgu pieeju kvalitatīvai veselības aprūpei, administratīvi teritoriālo reformu un politisko partiju nostiprināšanu.

“Mēs sagaidām modernu un konstruktīvu dialogu ar Valsts prezidentu par šiem jautājumiem, kā arī par to, kā nodrošināt visu tautību latviešu iekļaušanu Latvijas politiskajā nācijā, visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, vēsturisko taisnīgumu un Eiropas un ANO cilvēktiesību principu īstenošanu”, teikts Apvienības lēmumā.

Īpašu uzmanību “Attīstībai / Par!” veltīs sadarbībai starp Valsts prezidentu, Saeimu, valdību un Eiropas Parlamenta deputātiem no Latvijas jautājumos, kas saistīti ar Eiropas Savienības nākotni.

“Attīstībai / Par!” uzsver, ka politisku atbildību par lēmumiem, kas nosaka valsts attīstību, politisku atbildību nes deputāti, ministri un partijas. Satversme nosaka, ka Valsts prezidents par savu darbību politisku atbildību nenes.

Respektējot savstarpējās uzskatu un vērtību atšķirības,  Apvienība uzskata Egilu Levitu par piemērotu Valsts prezidenta pienākumu pildīšanai un atbalsta viņa ievēlēšanu šajā amatā.


Back to top