Nepilsoņu bērnu likumprojekts ir nodots Cilvēktiesību komisijai Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
28.03.2019

Nepilsoņu bērnu likumprojekts ir nodots Cilvēktiesību komisijai

Saeima šodien nodeva Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai Valsts prezidenta likumprojektu par pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas Republikas nepilsoņu bērniem, kas dzimuši pēc 2020. gada 1. janvāra.

Latvijai jābeidz radīt jauni nepilsoņi

“Attīstībai / Par!” atbalsta Valsts prezidenta aicinājumu no 2020. gada 1. janvāra piešķirt pilsonību visiem Latvijas Republikas nepilsoņu bērniem.

Vienlaicīgi, uzskatām, ka ir jāsper drošāks solis un jāatceļ nepilsoņa statusu visiem nepilsoņu bērniem vecumā no 0 līdz 15 gadiem, kuri paši vēl nevar izvēlēties Latvijas pilsonību.

“Attīstībai / Par!” rosinās diskusiju Saeimas partiju vidū par šo iniciatīvu, jo mums ir jāturpina iet saliedētas un stipras līdzpilsoņu, nevis pilsoņu un nepilsoņu sabiedrības virzienā.

Aptuveni 80% no nepilsoņiem izvēlas Latvijas pilsonību saviem bērniem

Saskaņā ar SKDS 2017.gadā veiktas sabiedriskās domas pētījumu 76% Latvijas iedzīvotāju atbalsta to, ka Latvijā dzimuši nepilsoņu bērni automātiski kļūtu par Latvijas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi, ja vien bērna vecāki neizvēlētos citas valsts pilsonību.

Jau šobrīd aptuveni 80% no nepilsoņiem izvēlas Latvijas pilsonību saviem bērniem. Nepilsoņiem, kas sev vai bērniem nav nokārtojuši Latvijas pilsonību, kavēšanās iemesli ir ļoti dažādi un bieži praktiski.

Medijos izskanējušais apgalvojums, ka nepilsoņa statusā vieglāk ceļot uz Krieviju, ir aktuāls tikai 12% nepilsoņu.  

Nepilsoņu statusa vēsture

Nepilsoņa statuss savulaik tika ieviests kā pagaidu risinājums, lai Latvijā dzīvojošie citu bijušās PSRS valstu iedzīvotāji ar laiku iegūtu Latvijas vai citas valsts pilsonību. 

Latvija par nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem regulāri saņem kritiku, piemēram, no ANO Bērnu tiesību komitejas. ANO norāda, ka gadījumos, kad vecāki nespēj vai nevēlas patstāvīgi aizsargāt bērna tiesības, valstij ir jāiejaucas un jānodrošina bērna tiesības uz pilsonību.

Foto: Ernests Dinka, Saeima


Back to top