Godīgas konkurences noteikumi attieksies arī uz valsts un pašvaldību uzņēmumiem Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
28.03.2019

Godīgas konkurences noteikumi attieksies arī uz valsts un pašvaldību uzņēmumiem

Saeima šodien atbalstīja Daniela Pavļuta rosinātos grozījumus Konkurences likumā un turpmāk brīvas un godīgas konkurences noteikumus būs jāievēro arī valsts un pašvaldības uzņēmumiem.

Kas mainīsies?

  1. Turpmāk brīvas un godīgas konkurences noteikumi attieksies arī uz valsts un pašvaldību uzņēmumiem.
  2. Konkurences padomei ir piešķirtas tiesības sodīt valsts un pašvaldību uzņēmumus, par šo noteikumu pārkāpšanu uzliekot naudas sodu.
  3. Maksimālais naudas sods būs līdz 3% no pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma.

Tā ir jaunā politika

Daudzus gadus nav bijis iespējams izmainīt Konkurences likumu un paredzēt to, ka valsts un pašvaldību uzņēmumiem ir jāievēro tādi paši godīgas konkurences noteikumi, kā citiem Latvijas uzņēmumiem. Beidzot mēs esam ieviesuši godīgus spēles noteikumus visiem uzņēmumiem.

Konkurences pārkāpumi, kas turpmāk nebūs iespējami

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde. Uzņēmumiem, kas ostā sniedza stividoru pakalpojumus, līdzvērtīgos darījumos piemēroja atšķirīgas zemes nomas maksas, radot nevienlīdzīgas konkurences iespējas.

Reklāmas Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta pieturvietās. “Rīgas satiksme” caur SIA “Pilsētas Līnijas” faktiski piešķīra ekskluzīvas tiesības SIA “JCDecaux Latvija” (JCDecaux) izvietot reklāmas sabiedriskā transporta pieturvietās Rīgā. Tādējādi diskriminējot pārējos tirgus dalībniekus (reklāmas izvietošanas pakalpojumu sniedzējus). Konkurents SIA “euro AWK” savu darbību izbeidza 2015.gadā. Tā rezultātā tirgū palika tikai 2 būtiski spēlētāji un būtiski samazinājās konkurence.

Grants karjeri. Novada pašvaldība uz ļoti ilgu laika periodu iznomāja zemes gabalu derīgo izrakteņu iegūšanai vienam tirgus dalībniekam. Rezultātā grants tika iegūta par cenu, kas neatbilst konkrēta laika perioda tirgus cenai. Netika gūts apstiprinājums, ka lemjot par nomas maksu noteiktam uzņēmumam, ir veikta tirgus izpēte, ņemti vērā citu tirgus dalībnieku izteiktie piedāvājumi, un izstrādāti kritēriji nomas maksas noteikšanai.

Bauskas novada pašvaldība sev piederošajai SIA “Zemgales mutes veselības centrs” piešķīra būtisku papildu līdzfinansējumu zobārstniecībai nepilngadīgajiem, ko nesaņēma pārējie seši privātie zobārstniecības pakalpojumu sniedzēji, kas arī sniedza tādu pašu pakalpojumu. Tādējādi pašvaldība nodrošināja  savam uzņēmumam labvēlīgākus apstākļus, salīdzinot ar privātajiem zobārstniecības pakalpojumu sniedzējiem.

Priekšrocības pašvaldības izdevumam. Pašvaldība ierobežoja privāta laikraksta piekļuvi informācijai, tādējādi nodrošinot savam izdevumam priekšrocības, kas nebija pieejamas privātam laikrakstam.

Priekšrocību nodrošināšana pašvaldības uzņēmumiem. “Rēzeknes Vēstnesis” publicē slavinošus rakstus par SIA “Rēzeknes namsaimnieks” un negatīvus par tā konkurentiem – privātajiem namu apsaimniekotājiem, tādā veidā ietekmējot tirgus dalībnieka konkurētspēju.


Back to top