Daniels Pavļuts: jādiskutē par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņu bērniem Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
21.03.2019

Daniels Pavļuts: jādiskutē par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņu bērniem

“Attīstībai / Par!” rosinās diskusiju starp Saeimas partijām par to, ka Latvijas pilsonība jāpiešķir visiem aptuveni 2933 Latvijas nepilsoņu bērniem, kas nav sasnieguši 15 gadu vecumu un nevar paši pieteikties pilsonības iegūšanai. Partiju apvienība atbalsta Valsts prezidenta iniciatīvu Latvijas pilsonību piešķirt pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušajiem bērniem, bet uzskata, ka ir jāsper platāks solis sabiedrības saliedētības stiprināšanā.

“Bērniem un jauniešiem, kuri visu mūžu ir nodzīvojuši Latvijā un kuriem šīs valsts ir vienīgās mājas, ir jābūt Latvijas pilsoņiem. Neviens no viņiem nav pelnījis būt par vēsturiski izveidojušās situācijas vai sadzīvisku šķēršļu ķīlnieku. Vēl joprojām vecāki varēs izvēlēties bērniem citas valsts pilsonību, bet šī ir iespēja pilsonības iegūšanu padarīt ērtāku tiem lojālajiem Latvijas iedzīvotājiem, kam līdz šim pietrūcis zināšanu vai laika izpildīt birokrātijas prasības.”

Daniels Pavļuts, “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas vadītājs

Saskaņā ar SKDS 2017. gadā veiktas sabiedriskās domas pētījumu:

  • 76% Latvijas iedzīvotāju atbalsta to, ka Latvijā dzimuši nepilsoņu bērni automātiski kļūtu par Latvijas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi, ja vien bērna vecāki neizvēlētos citas valsts pilsonību.

PMLP apkopotā statistika liecina, ka:

  • jau šobrīd aptuveni 80% no nepilsoņiem izvēlas Latvijas pilsonību saviem bērniem,
  • nepilsoņiem, kas sev vai bērniem nav nokārtojuši Latvijas pilsonību, kavēšanās iemesli ir ļoti dažādi un bieži praktiski,
  • medijos izskanējušais apgalvojums, ka nepilsoņa statusā vieglāk ceļot uz Krieviju, ir aktuāls tikai 12% nepilsoņu.

Nepilsoņa statuss savulaik tika ieviests kā pagaidu risinājums, lai Latvijā dzīvojošie citu bijušās PSRS valstu iedzīvotāji ar laiku iegūtu Latvijas vai citas valsts pilsonību. Latvija par nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem regulāri saņem kritiku, piemēram, no ANO Bērnu tiesību komitejas. ANO norāda, ka gadījumos, kad vecāki nespēj vai nevēlas patstāvīgi aizsargāt bērna tiesības, valstij ir jāiejaucas un jānodrošina bērna tiesības uz pilsonību.


Back to top