Tērauda: Latvija gatavojas “Brexit” smagākajam scenārijam Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
11.02.2019

Tērauda: Latvija gatavojas “Brexit” smagākajam scenārijam

“Latvija, tāpat kā pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis, gatavojas “Brexit” smagākajam scenārijam, kas būtu Lielbritānijas izstāšanās bez līguma,” šodien intervijā LR1 teica Vita Tērauda, “Attīstībai / Par!” frakcijas deputāte un Eiropas lietu komisijas vadītāja.

Ministriju darbs ir saspringts

Saeimas Eiropas lietu komisija (ELK) uzklausa ministrijas un seko līdzi sagatavošanās darbiem, gaidot cieto “Brexit” 29. martā. Darbs ir saspringts, bet tas notiek.

Februārī Saeima saņems valdības gatavoto “izstāšanās paketi”

“Februārī gaidām no valdības likumdošanas paketi – tajā ietilpst dažādi jautājumi, kas skar muitu un preču kustību, Latvijas un Lielbritānijas pilsoņu pārvietošanos.”

Cietā “Brexit” gadījumā šāda pakete būs nepieciešama diezgan ātri. Kad tā būs saņemta no valdības, Saeimai būs drusku jāiespringst un steidzamā kārtā jāpieņem šajā paketē ietilpstošos un nepieciešamos regulējumus.

Ministrijas vēl gaida norādes jautājumos, kurus Eiropas Savienība (ES) risina kopīgi. Tomēr uzklausot ministrijas, ELK ir guvusi priekšstatu, ka par visu ir mēģināts padomāt. Taču paketes saturu un tekstus varēs redzēt tad, kad tie nonāks Saeimā.

Lielbritānija un Latvija vēlas saglabāt esošās ērtības

Saeima pieņēma rezolūciju, kas apliecina nodomu saglabāt Lielbritānijas pilsoņu tiesības uz darbu un izglītību Latvijā. Savukārt Lielbritānijas 2018. gada decembrī izdotais rīcībpolitikas dokuments paredz tādas pašas tiesības ES pilsoņiem, kas līdz 29. martam ir reģistrējušies kā Lielbritānijas rezidenti.

Izstāšanās laiks būs piņķerīgs visiem

Sarežģītāki jautājumi ir par preču un pilsoņu kustību, jo, piemēram, ES pilsoni jāpārkvalificē uz ārpus ES dzīvojošu pilsoni. Līdz ar izstāšanos Lielbritānija kļūst par 3. valsti un tā būs daudzviet jāsvītro no ES regulējumiem. Šīs darbības var būt piņķerīgas, jo skar daudzus un dažādus līgumus un likumus.

Būs jārēķinās ar “sastrēgumiem”, kamēr cilvēki un iestādes apradīs ar jauno situāciju un sapratīs, ko un kā darīt.

Piemēram, muitā un Pārtikas veterinārajā dienestā ir vajadzīgi papildus darbinieki, jo Latvijas un Lielbritānijas tirdzniecība ir diezgan liela – tas ir sestais lielākais tirgus mums, un visu preču kustībai būs nepieciešamas papildus procedūras.

Ministrijas par to domā un pie tā strādā, lai līdz marta beigām viss būtu paspēts.

Intervijas audio ieraksts atrodams šeit, Latvijas Radio 1 arhīvā, 11. februārī, plkst. 8.05 raidījuma “Labrīt” 14. minūtē.

Foto: Ieva Ābele, Saeima

Vita Anda Tērauda Gribu dzīvot modernā un taisnīgā Latvijā. Pārtikušā, eiropeiskā un drošā Latvijā. Bez gudras pārvaldības tur nenonāksim. Vēlos, lai 13. Saeimā zināšanās, pierādījumos un pasaules pieredzē balstīti lēmumi nebūtu vairs retums, bet ikdienas prakse. Vairāk »

Back to top