NEPLP tiek aicināti stiprināt pamatojumu un piesaistīt neatkarīgus vērtētājus Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
03.01.2019

NEPLP tiek aicināti stiprināt pamatojumu un piesaistīt neatkarīgus vērtētājus

Trešdien, 2. janvārī notikušajā Mediju politikas apakškomisijas sēdē tika skaidroti Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu Ivara Beltes un Sergeja Ņesterova pēkšņās atlaišanas iemesli, jo publiskajā telpā pieejamie skaidrojumi ir nepietiekami.

Apakškomisijas sēdē notika plašas diskusijas par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) revīzijas komisijas ziņojumu, kas bija par pamatu divu iepriekšminēto LTV valdes locekļu atlaišanai. Revīzijas komisijas ziņojumā ietverti pārmetumi par projektu un finanšu vadību, jauna komercdarbības veida uzsākšanu un par valdes locekļu rīcību attiecībā uz prēmiju saņemšanu.

Tomēr revīzijas komisijas ziņojumā nav minēti iemesli, kāpēc, īstenojot nozīmīgu, apjomīgu investīciju projektu, ir kavēti termiņi un pārsniegts budžets. Bažas arī rada uzticības zuduma saistīšana ar iebildumiem prēmiju jautājumā.

Tāpat revīzijas komisijas ziņojums nesatur pārmetumus par satura jautājumiem, tamdēļ nav skaidrs pamatojums par saturu atbildīgā LTV valdes locekļa Ņesterova atlaišanai.

“Revīzijas komisijas ziņojumā atspoguļotā informācija liek domāt, ka valdes locekļu nepiekrišana NEPLP lēmumam ir pamats uzticības zudumam. Tādu iespaidu nedrīkst atstāt, un tā nedrīkstētu būt, ka nepiekrišana NEPLP lēmumam ir iemesls automātiskam uzticības zudumam,” norādīja Mediju politikas apakškomisijas vadītāja Vita Anda Tērauda (AP!).

Trūkst pamatojums LTV valdes locekļu atlaišanai

No Mediju politikas apakškomisijas sēdē gūtajiem skaidrojumiem var secināt, ka ir gan objektīvi iemesli kavētajiem termiņiem, gan, iespējams, neadekvāta projekta vadība. To, cik lielā mērā katrs no šiem apstākļiem ir ietekmējis rezultātu, nebija iespējams saprast no NEPLP mutiski sniegtās informācijas apakškomisijas sēdē. Tāpēc NEPLP tika aicināti stiprināt savu pamatojumu un piesaistīt neatkarīgus vērtētājus, lai izvērtētu projekta vadības gaitu.

Šis gadījums parāda, ka 13. Saeimai būtu jāizdara tas, ko 12. Saeima nespēja. Proti, pieņemt jaunu likumu par elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kas ļautu gan sakārtot kompetences NEPLP, nošķirot regulatora funkcijas no sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētāja funkcijām, gan rastu skaidru, stabilu un prognozējamu finansiālu pamatu sabiedriskajiem medijiem.

Vita Anda Tērauda Gribu dzīvot modernā un taisnīgā Latvijā. Pārtikušā, eiropeiskā un drošā Latvijā. Bez gudras pārvaldības tur nenonāksim. Vēlos, lai 13. Saeimā zināšanās, pierādījumos un pasaules pieredzē balstīti lēmumi nebūtu vairs retums, bet ikdienas prakse. Vairāk »

Back to top