„Attīstībai / Par!” pieprasa skaidrojumu par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem 2019. gadā Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
20.12.2018

„Attīstībai / Par!” pieprasa skaidrojumu par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem 2019. gadā

Jau iepriekš apvienība „Attīstībai/Par!” bija vērsusi uzmanību uz Ministru kabineta un Veselības ministrijas gatavības trūkumu ieviest pagājušā gada 14. decembrī pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likumu un aicinājusi šī likuma darbību apturēt.

Ir pagājis teju pusgads, bet situācija nav mainījusies. Bažas, kuras nozares eksperti pauda likuma pieņemšanas laikā, apstiprinās – valsts rīcībā nav datu, kas ļautu noteikt, cik personas nav “apdrošinātas” likuma izpratnē (2018. gada maija sākumā Veselības ministrijas prognožu par “neapdrošināto” personu skaitu detalizācijas līmenis joprojām ir no 100 līdz 300 tūkstošiem cilvēku, proti, prognozes neskaidrā daļa ir vairāk nekā 10% Latvijas iedzīvotāju!), turklāt joprojām nav nodrošinātas iespējas iedzīvotājam noskaidrot vai tas ir, vai nav “apdrošināts”.

Veselības ministrija nav nodrošinājusi labas pārvaldības un tiesiskuma principa ievērošanu, pakļaujot simtus tūkstošus Latvijas iedzīvotāju neziņai par to tiesībām tik sociāli jūtīgā jomā kā tiesības uz veselības aprūpi. Turklāt šī neziņa un neskaidrība turpināsies vēl ilgstoši, jo nav skaidrs, kad Veselības ministrija būs gatava likumu pilnībā izpildīt.

Kā norāda „Attīstībai / Par!” izvirzītā veselības ministra amata kandidāte Ilze Viņķele: „Veselības aprūpes finansēšanas likums Latvijas iedzīvotājus iedala „pareizajos” un „nepareizajos” nodokļu maksātājos, bet ārstus padara par nodokļu policistiem. Paredzams, ka nākamgad pieaugs to iedzīvotāju skaits, kas laikus nevērsīsies pie ārsta, pieaugs izdevumi privātajai medicīnai. Likums esošajā redakcijā tikai vairos nevienlīdzību, tostarp palielinot atšķirību starp turīgāko un trūcīgāko iedzīvotāju veselības stāvokli.”

Šo iemeslu dēļ frakcija „Attīstībai/Par!” ir vērsusies pie veselības ministres Andas Čakšas ar aicinājumu sniegt skaidrojumu par pakalpojumu groza saņēmēju skaitu un pakalpojumu saņemšanas nosacījumiem, kā arī uzņemties politisko atbildību par Veselības ministrijas gatavības trūkumu pilnvērtīgi ieviest Veselības aprūpes finansēšanas likumu un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem no 2019. gada 1. janvāra.


Back to top